Tajemství úžasných svátečních koláčků: potřete je máslem a vanilkovým rumem

  0:55
Chystáte svatbu nebo rodinnou oslavu? Pak si nenechte ujít recept na sváteční koláčky s originálními náplněmi, které pro vás připravil šéfkuchař Michal Nikodem spolu s šéfcukrářkou Hankou konečnou z hotelu Aria. A při jejich pečení prozradili triky, díky kterým získají vaše koláčky nezaměnitelný chuťový punc.
Při pokapání směsí másla a vanilkového rumu koláčky krásně syčí.

Při pokapání směsí másla a vanilkového rumu koláčky krásně syčí. | foto: Bílé plus

V provoněném kulinárním studiu Ola Kala nás přivítal jeho šéfkuchař spolu s šéfcukrářkou restaurace Coda v hotelu Aria se zástěrami v ruce. Zatímco jsme se do nich oblékali, tak již oba dva pilně sypali suroviny na těsto do kuchyňského robota, který během jejich povídání odvedl tu nejtěžší manuální práci.

Jednou z rad odborníků bylo třeba to, že se opravdu vyplatí investovat do chemicky neošetřeného citronu, nebo koupit již nasušenou kůru v bio kvalitě. Právě v kůře totiž zůstane mnoho chemických látek určených k ošetření plodů, ale ne ke konzumaci. „Omytí vodou opravdu nestačí, to neudělá skoro nic,“ dodávají.

Vrazte tam lučinu

Zatímco těsto kyne ve vyhřáté troubě, pouští se Michal Nikodem do přípravy speciálních náplní - první díky lučině připomíná cheesecake, druhá je povidlová s pikantní chutí hřebíčku, třetí z vanilkového pudinku opět v netradiční kombinaci s lučinou. 

Mezitím nám těsto nakynulo, ale podle cukrářky ještě není všemu kynutí konec. Z těsta dostaneme za úkol vytvořit malé kuličky, které se půjdou ještě na chvilku ohřát do tepla trouby. Nikodem s Konečnou při čekání navrhují, že si můžeme nachystat ještě čokoládovou omáčku s tonka fazolemi. Pokud se vám fazole v čokoládě zdají podezřelé, vězte, že tonka fazole mají velmi specifickou vůni připomínající hořké mandle.

Syčící koláčky

Když nakynulé bochánky vyndáme z trouby, musíme do nich vyrazit důlek na náplň - podle cukrářky nejlépe poslouží sklenička vhodné velikosti, v našem případě to byla kořenka. Pak jsme se pustili do mašlování koláčků máslem, důležité jsou hlavně okraje. Nakonec jsem dostala do ruky i sáček s náplněmi, důležité bylo koláček zcela zaplnit, ale nepřelít. Některé koláčky jsme pak ještě dozdobili rozinkami, oříšky nebo marmeládou, všechny jsem také zasněžila dostatečným množstvím žmolenky. 

Pro mě nejzábavnější část celého pečení ale přišla po vytažení koláčků z trouby, kdy jsme je ještě teplé mašlovali směsí másla a rumu. Žhnoucí koláčky při tom krásně syčely a vsákávaly do sebe lahodnou směs másla a rumu ovoněného vanilkou. Jeho výroba je přitom zcela snadná:

„Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané použité vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte je do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr,“ radí milovníkům pečení i vaření šéfkuchař Michal Nikodem. 

Kynuté slavnostní koláčky

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 8 lžic cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 200 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.
  2. Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky a navrch posypte žmolenkou.
  3. Pečte dozlatova při 220 °C 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Náplň připomínající cheesecake

  • 250 g lučiny
  • 3 žloutky
  • 1 limeta (kůra a šťáva)
  • cukr dle chuti

Všechny ingredience vymíchejte dohromady.

Povidlová náplň

  • 150 g lučiny
  • 200 g švestkových povidel
  • špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smícháme dohromady.

Vanilková náplň

  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • vanilkový lusk
  • 150 g lučiny

Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.

Žmolenka

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 1 žloutek

Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.

Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi

  • 200 ml smetany (30 % tuku)
  • 10 kusů tonka fazolí
  • 4 lžíce amaretta
  • 80 g hořké čokolády (60 % kakaa)

Smetanu uvedeme do varu spolu s tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.

Podívejte se, jaké koláče si na svou svatbu pekla Dita Pecháčková:

13. prosince 2013

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...