Kateřina s Lindou dopřávají svým dětem i sobě zdravou stravu, ale nemají nic proti občasnému mlsání. Ani tehdy ale nechtějí rezignovat na kvalitu a čerstvost surovin a nejsou jim po chuti konzervanty a zahušťovadla, proto si i takové dobrůtky raději připraví samy. Kateřina opraží v troubě lískové ořechy a oloupe je, aby z nich spolu s máslem a kakaem připravila domácí nutellu.
Domácí „mekáč“? Jmenuje se Herburger
A protože se v denním světě jen těžko dá uniknout módě fastfoodů a hamburgerů, připraví Linda s Katkou pro všechny děti z okolí stánek Herburger, kde podávají zdravější rychlé občerstvení. Jsou to třeba hranolky ze sladkých a fialových brambor a bramboroví ježci. Burgery připraví ve vegetariánské řepné a veganské mangoldové variantě, ale zkrátka nepřijdou ani milovníci hovězího masa. A aby byla nabídka fastfooodu kompletní, nechybí ani domácí kuřecí nugetky z rozmixovaného kuřecího masa s bylinkami a bylinková kola oslazená stévií.
To nejlepší na konec roku
A aby to rodičům nebylo líto, nachystají britský vánoční pudink. Do vánočního pudinku se dává velké množství sušeného a kandovaného ovoce, které si Britové postupně schovávali po celý rok ke sváteční tabuli. Aby nebyla převažujícím dojmem sladkost, koření se pudink skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a zázvorem.
Českou „sestřičkou“ je tomuto slavnému britskému dezertu, který ale nenadchne úplně každého, česká vánoční omáčka. Tradičně se do ní máčí vánočka a je to ideální sváteční snídaně v době Adventu a svátků. Recept na ni najdete níže.
Pošlete nám svůj vánoční recept a vyhrajteJaký je váš oblíbený vánoční recept? Znáte tu nejúžasnější polévku, úpravu kapra, salát nebo ten nejlepší druh cukroví? Anebo se u vaší sváteční tabule podává něco jiného? Pošlete nám svůj recept i s fotkou, můžete vyhrát kuchařku Herbáře. Recepty nahrávejte ZDE do 4. prosince. Vítězkou minulého kola se stala Laura Nováková s receptem na makovec. Blahopřejeme. |
Vánoční omáčka
Vánoční omáčka je v podstatě českou odpovědí na britský vánoční pudink. Ta naše sice obsahuje méně surovin, ale lze ji jíst hned.
Porce pro 6-8 osob
Herbář IIKuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1. |
Doba přípravy: 1 hodina
- 1 hrnek nadrcených jablečných křížal
- 1 hrnek hruškových křížal
- 1 hrnek sušených nadrcených švestek, vypeckovaných
- 1 hrnek sušených nadrcených meruněk, vypeckovaných
- 1 hrnek rozinek
- ½ hrnků sušených datlí nebo fíků
- 1 svitek skořice
- 8 hřebíčků
- 1 citron, strouhaná kůra a šťáva
- 50 g perníku na strouhání
Křížaly a sušené ovoce nasekáme na menší kousky, zalijeme v hrnci vodou, přidáme skořici a hřebíčky a vaříme na mírném ohni do změknutí. Promícháme, dochutíme strouhanou citronovou kůrou a šťávou z citronu, přecedíme, zahustíme perníkem a podáváme s vánočkou studenou nebo teplou.