Suroviny na 4 porce:
- 1 kg uzrálých rajčat
- 2 červené cibule
- 1 litr vody
- 100 ml sladké smetany
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- čerstvé bylinky: tymián, oregano, rozmarýn, bazalka, rukola, pažitka
- 2 lžíce třtinového cukru ( nemusí být, záleží na vyzrálosti rajčat)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Ve větším hrnci na oleji krátce orestujeme cibuli. Přidáme nakrájená rajčata a snítky bylinek.
2. Vše restujeme 15 minut. Zalijeme vodou a vaříme 25 minut.
3. Z polévky vyndáme tvrdé větvičky bylinek. Vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme cukr. Přilijeme smetanu, dochutíme pepřem a solí. Nakonec polévku ozdobíme pažitkou a bazalkou.
Poznámka
Polévku lze servírovat s opečenou bagetkou potřenou olivovým olejem s česnekem.