Pečená jablka plněná ořechy
Recept z Jablečné kuchařky Karen Bermanové a Melissy Petittové
- 4 jablka na pečení, jako například Gala nebo McIntosh
- ¼ hrnku vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- 4 lžičky hnědé ho cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce másla
- vanilková zmrzlina k podávání (podle chuti)
- Zapneme gril nebo troubu na režim grilu, případně na teplotu kolem 150 stupňů Celsia.
- Jablka zbavíme jádřinců. Každé jablko dáme zvlášť na kousek alobalu. Vlašské ořechy rozdělíme na čtyři hromádky a naplníme jimi jablka.
- V malé misce smícháme hnědý cukr se skořicí a muškátovým oříškem. Jablka vzniklou směsí rovnoměrně posypeme. Navrch každého jablka dáme lžíci másla. Každé jablko zabalíme do alobalu a navrchu necháme malý otvor, aby mohla vycházet pára.
- Jablka dáme na gril. Gril zavřeme a jablka necháme péct, až změknou, asi 30 – 40 minut. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.
Jablečný koláč se ciderem
Recept z kuchařky Nejchutnější ovocné koláče Sabine Vondersteinové a Patrika Jarose
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 100 g másla
- 150 g tvarohu
- 100 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilinového cukru
- špetka soli
- máslo na vytření formy
- mouka na poprášení válu
Krém:
- 2 vejce
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- 350 ml mléka
- 150 ml cideru
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
Obložení:
- 750 g jablek
- šťáva z půlky citronu
- moučkový cukr na poprášení
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. V rendlíku rozehřejeme máslo. Mouku zpracujeme v robotu s tvarohem, mlékem, rozehřátým máslem krupicovým a vanilkovým cukrem a solí na hladké těsto. Formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát velikosti formy a formu jím vyložíme. Vytáhneme 2 cm vysoké okraje.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Pudinkový prášek rozmícháme ve žloutcích se zhruba 100 ml mléka. Ve zbývajícím mléku rozpustíme 80 g cukru a mléko přivedeme k varu. Za stálého míchání přilijeme pudinkový prášek se žloutky a mlékem a krátce povaříme. Pak přidáme cider a znovu krátce povaříme. Pudink nalijeme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme částečně vychladnout.
- Z bílků se solí ušleháme pevný sníh. Zapracujeme ho do vlažného pudinku. Pudinkovou hmotu rozetřeme na těsto a povrch uhladíme.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Plátky promícháme se zbývajícím cukrem a citronovou šťávou a rozložíme do kruhu na koláč.
- Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 35 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout a lehce pocukrujeme. Můžeme ozdobit mandlovými lupínky, k podávání se hodí i mascarpone nebo hustá smetana či jogurt s trochou vanilkového cukru.
Žemlovka se sněhovou čepicí
- 1 balení vanilínového cukru
- citrón
- 1 veka
- 3 vejce
- 3 jablka
- 300 ml mléka
- 5 lžic cukru moučka
- 50 g rozinek
- 500 g tvarohu
- strouhanka a máslo na formu
- Veku nakrájejte na plátky a polijte horkým oslazeným mlékem, následně plátky nechte vychladnout.
- Tři žloutky ušlehejte do pěny se třemi lžícemi cukru moučky. Přimíchejte balení vanilinového cukru, rozinky spařené horkou vodou a nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
- Tvaroh oslaďte vanilkovým cukrem a smíchejte s nastrouhanými jablky
- Zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Klaďte do ní namočenou veku, na ni utřenou žloutkovou směs, na ni tvarohovou směs a stále dokola, navrchu nechte tvarohovou směs, kterou můžete poklást plátky másla.
- Pečte asi 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
- Ze třech bílků a lžíce cukru moučky ušlehejte tuhý sníh, 5 až 10 minut před dopečením ho navrstvěte na žemlovku a vraťte ji do trouby, dokud se nezapeče dozlatova.
Tarte tatin
Klasický francouzský koláč zachutná i našincům.
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 80 g másla
- 1 žloutek
Náplň:
- 1 kg jablek
- 70 g másla
- 200 g cukru krupice
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 100 až 150 ml vody
- Smíchejte ve velké míse mouku s cukrem a práškem do pečiva. Pak přidejte špetku soli a máslo a žloutek. Těsto vypracovávejte do hladka, aby se všechny ingredience spojily. Po zpracování zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.
- Zbavte jablka jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na žáruvzdorné pánvi rozehřejte máslo a přidejte cukr. Vznikne lehká karamelová hmota, na kterou naskládejte čtvrtky jablek namočených v citronové šťávě pevně jednu vedle druhé tak, aby nevznikla žádná mezera. Tuto směs vařte na mírném ohni cca 35 - 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel je nahnědlý a táhlý.
- Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu do kulatého tvaru, který je přibližně o centimetr větší než průměr dortové formy/pánve.
- Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje těsta vtlačte přes jablka. Poté vložte do trouby a pečte 25 - 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi dvě minuty odpočnout a pak překlopte na talíř. Podávejte ho teplý se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Jablečný crumble
Nemáte chuť na těsto? Vyzkoušejte crumble - křupavý ovocný koláč bez těsta, zato s nášupem drobenky:
3. května 2013 |