Jablečný koláč se zakysanou smetanou
Na Jarmark ho pro vás upekla Petra, která připravuje rubriku Zdraví a Fit
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 kypřící prášek
- 150 g přepuštěného másla
- 6 jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kávové lžičky skořice
Náplň:
- 800 g zakysané smetany
- 250 ml smetany na šlehání
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový pudink
- Ze všech uvedených surovin vytvoříme těsto, které rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a lehce podusíme s vanilkovým cukrem a skořicí.
- Směs přidáme na těsto a poté zakryjeme náplní, kterou ušleháme ze zakysané smetany, šlehačky, cukru, vejce a vanilkového pudinku.
- Pečeme na 180 °C asi 40 minut.
Jogurtový koláč s ovocem
Naše šéfredaktorka Pavla ho pro vás připravila se švestkami.
- 1 kelímek bílého jogurtu (200-250ml)
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1/2 kelímku cukru krupice
- 1/2 kelímku olej
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 vejce
- ovoce (jablka, meruňky, švestky, maliny…)
- drobenka (máslo, hrubá mouka, cukr)
- Prášek do pečiva smícháme s moukou a postupně přidáváme všechny další suroviny, až vymícháme těsto.
- Na vrch dáme pokrájené a vypeckované ovoce a pokryjeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia 40 až 45 minut.
Jablečno-banánový koláč
Upekla ho redaktorka Madla, která pro vás píše rubriku o dětech a mateřství.
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- lžička soli
- 2 lžičky skořice
- 4 velká jablka, oloupaná a nastrouhaná
- 2 banány (mohou být hnědé)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vajíčka
- 1/2 hrnku rozinek (nebo ořechů)
- Smíchejte důkladně všechny „mokré“ ingredience (jablka, banány, olej, vejce) ve velké míse.
- V druhé míse pořádně promíchejte všechny suché ingredience a postupně přimíchávejte do mokré směsi.
- Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia na nevymaštěném plechu ve formě podlouhlého tvaru.
Banánový chlebíček
Na Jarmark ho pro vás připravily mladé dámy z portálu eMimino.cz.
- 285 g hladké mouky
- kypřící prášek
- 110 g másla
- 225 g třtinového cukru
- 2 vajíčka
- 1/2 čajové lžičky soli
- 4 přezrálé banány
- 85 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu, případně vanilkový cukr
- V misce mícháme všechny sypké ingredience kromě cukru (sůl, mouka, kypřící prášek).
- Vidličkou si rozmačkáme 4 přezrálé banány.
- V robotu, nebo druhé misce utřeme máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme i obě vajíčka. Do směsi přilijeme mléko a vanilkovou esenci, přidáme banány a ještě chvíli mícháme. Můžete přidat ořechy, rozinky, sušené ovoce podle chuti. Do tekuté směsi po lžících vmícháme sypkou směs, dokud vše nebude hladké.
- Směs nalijeme do máslem vymaštěné formy na chlebíček, pečeme ve vyhřáté troubě na maximum asi hodinu.
- Propečení zkontrolujeme párátkem, či špejlí. Chleba necháme zchladnout na mřížce.
Kokosovo-kakaová buchta
Další z litých buchet, opět od osazenstva eMimino.cz.
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek kokosu
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 ks vejce
- 2 dcl slunečnicového oleje
- 4 dkg kakao (lepší hořké)
- prášek do pečiva (nedávat celý, stačí tak půlka)
- Všechny ingredience smícháme dohromady. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 30 až 40 minut zhruba na 170 stupních.
Makovec
Tento recept na českou klasiku je převzatý z webu Labužník.cz.
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek umletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- Všechny ingredience řádně promícháme a vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme. Můžeme polít polevou.
Drobenkový koláč
Na Jarmark ho přinesla naše bývalá kolegyně Monika
- 200 g polohrubé mouky
- 130 g třtinového cukru
- lžička mleté skořice
- vanilkový cukr
- 150 g másla
- 5 jablek a 1 hruška
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno formy dejte pečící papír, nebo ji klasicky vymažte a vysypte moukou.
- Mouku, cukr, vanilkový cukr, půl lžičky skořice a máslo smíchejte v ruce. Pokud se vám těsto zdá mazlavé, přidejte trochu mouky. Vznikne vám v podstatě drobenka. Dvěma třetinami této hmoty vyplňte dno formy a častečně i boky, aby měl koláč okraje. Drobenku do formy prostě namačkejtetak, aby vám vznikl korpus.
- Jablka a hrušku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte se skořicí a máte-li raději sladší koláč, tak i s trochou třtinového cukru. Jablka a hrušku pak posypte zbylou drobenkou.
- Koláč pečte na 190°C zhruba 40 minut.
Bezlepkový koláč s ovocem
Ženy stojící za portálem eMimino.cz myslely i na celiaky.
- 1 hrnek bezlepkové mouky Schar B
- 0,5 hrnku rýžové mouky
- 0,5 hrnku pohankové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 4 vejce (podle velikosti)
- 3 lžíce alkoholu, nejlépe rumu
- 1 bezlepkový prášek do pečiva
- 100 ml rostlinného oleje
- ovoce podle výběru - např. borůvky, lesní plody nebo třeba broskve (my jsme použili broskve)
- Z vajec oddělte bílky, žloutky utřete s cukrem, z bílků vyšlehejte sníh. Ke žloutkům dále přidejte 3 lžíce alkoholu, mouku (směs tří druhů) a 100 ml rostlinného oleje. V bezlepkovém pečení bývá problém s hutností těsta, proto můžete přidat vodu, dokud nezískáte těsto v takovém skupenství, že do něj půjde nenásilně vmíchat připravený sníh z bílků. Úplně nakonec přidejte do směsi bezlepkový kypřící prášek.
- Těsto vylijte na plech (doporučujeme použít pečící papír, ale můžete také vymazat a vysypat pohankovou moukou). Nahoru přidejte ovoce (vhodné jsou plody s výraznější chutí – maliny, borůvky, atd.) a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 20-25 minut.
Rychlé Brownies
Skvělý rychlý recept od dam z eMimino.cz.
- 225 g cukru
- 150 g másla
- 75 g tmavé čokolády, nalámané na malé kousky
- 3 vejce
- 125 g mouky
- 50 g jader vlašských ořechů, hrubě sekaných
- V misce rozpusťte máslo, čokoládu a cukr. Odstavte z tepla, do toho zašlehejte postupně vejce a přidejte mouku a ořechy.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia asi 25 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na čtverce (asi 16 ks).