Bulharská kuchyně není jen čevapčiči

  0:06
Tahle kuchyně nezní tak sexy jako řecká či francouzská. Ale zbavte se předsudků, protože bulharská jídla stojí za to. Už i proto, že patří k těm zdravějším. Bulhaři jedí hodně mléčných výrobků, hlavně jogurtů a sýrů z kravského, ovčího či kozího mléka.

Čevapčiči s ajvarem | foto: Profimedia.cz

Jedním z nich je i u nás známý slaný sýr feta. Jedním z nejznámějších jídel je např. polévka tarator z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a česneku. Národním jídlem je ale bol čerba, fazolová polévka a kebapčeta, což jsou šišky z kořeněného mletého masa opékané na rožni u nás známé jako čevapčiči. Právě pokrmy z mletého masa jsou tu velmi rozšířené, používá se i hodně zeleniny.

Čevapčiči s ajvarem

Čevapčiči s ajvarem

Příprava 30 minut chlazení 2 hodiny, grilování 8–10 minut, porce pro 4 osoby

• 500 g mletého hovězího
• 200 g mletého skopového
• sůl
• 1 velký lilek
• 3 červené kapie
• 2 zelené papriky
• 4 stroužky česneku
• pepř
• 100 ml oleje
• červený vinný ocet
• 2 červené cibule

Postup:

Povedlo se? Vyfoťte a sdílejte

Nechte si pochválit nejen bulharské dobroty z vaší kuchyně. Na Labužník.cz nahrajte fotky a těšte se z hodnocení receptů.

1. V míse promícháme obě mletá masa s trochou soli a vody, směs odložíme rozležet minimálně na dvě hodiny do chladu.
2. Do trouby rozehřáté na 180 °C dáme do zapékací misky péct lilek propíchaný vidličkou a podlijeme jej trochou vody.
3. Nad plynovým hořákem nebo nad grilem opečeme kapie a papriky a vložíme je do mísy, kterou přetáhneme potravinovou fólií a necháme půl hodiny odležet. Česnek oloupeme a pokrájíme.
4.Upečený lilek zbavíme stopky, rozpůlíme jej a pokrájíme na kousky. Zapařené kapie a papriky oloupeme, odstraníme stopku a jádřinec.
5. Lilek, papriky, česnek promixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a vmícháme tolik oleje, kolik hmota pojme, a dochutíme červeným vinným octem.
6. Z odleželého masa vytvarujeme válečky, které na roštu grilujeme ze všech stran asi 8–10 minut.
7. Cibuli nadrobno nasekáme a podáváme s ogrilovanými čevapčiči a ajvarem.

Salát z grilovaných paprik

Salát z grilovaných paprik

Příprava 5 minut, pečení 30 minut, odležení 30 minut, chlazení 6 hodin, porce pro 4 osoby

• 6 velkých vyzrálých červených paprik
• 2–3 stroužky česneku
• červený vinný ocet
• sůl
• pepř
• 100 ml olivového oleje
• čerstvá bazalka nebo oregano

Čtěte v pondělí

Další recepty na tradiční bulharská jídla najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Papriky opalte nad grilem nebo plynovým hořákem (můžete je také upéct v troubě). Slupka paprik by měla být dotmava opečená.
2. Opečené papriky odložíme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme je půl hodiny odležet a zapařit.
3. Papriky oloupeme, nejlépe nad sítem na míse – šťávu z paprik tak zachytíme k pozdějšímu použití. Odstraníme stopky a jádřince a papriky rozčtvrtíme.
4. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kousky paprik vložíme do mísy se zachycenou šťávou, přidáme červený vinný ocet, plátky česneku, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme v chladu 6 hodin marinovat.
5. Před podáváním ozdobíme papriky čerstvou natrhanou bazalkou nebo oreganem.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...