Španělská jídla jsou na léto ideální

  0:52
Ve španělské kuchyni se odráží mix mnoha kultur, které na území země v minulosti žily. Určit jediné dominantní jídlo se nedá. Všechno navíc „komplikují“ rozdílné chutě obyvatel jednotlivých oblastí.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena. | foto: Profimedia.cz

Jinak se vaří v Katalánsku, trochu jiné chutě mají lidí v baskitském regionu a odlišně se jí v severní Andalusii. Základem všech jídel je ovšem olivový olej, spousta bylinek a zeleniny.

Vsadit také můžete na to, že ať přijedete kamkoliv, všude budou mít „kotlík“ neboli paellu. Vaří se ve velkém hrnci a obsahuje rýži. Tím však končí jakýkoliv spojující prvek. Recept se liší podle území, kde se právě nacházíte, a také podle toho, co mají místní právě doma. Jídlo může obsahovat cokoliv ze zeleniny a masa, u něj však platí, že by se neměly míchat jednotlivé druhy. Když vsadíte na mořské plody, už nepřidávejte třeba kuřecí. Vše se vaří na mírném ohni zalité vínem. A když jsme u nápojů, Španělsko je samozřejmě sangria. Kousky ovoce zasypané cukrem a přelité červeným vínem můžete pít kdykoliv od oběda do pozdní noci.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena.

Gazpacho

Příprava 30 minut chlazení 2–4 hodiny, porce pro 4 osoby

• 2 plátky bílého chleba
• 1 kg vyzrálých rajčat
• 1 červená paprika
• 1 zelená nebo žlutá paprika
• 2 jarní cibulky
• 2 stroužky česneku
• 1/2 menší salátové okurky
• 4 lžíce panenského olivového oleje
• 2 lžíce červeného vinného octa
• sůl
• cukr

Postup:

1. Z plátků chleba odkrojíme kůrku, natrháme na větší kusy a zalijeme vodou. Po 15 minutách vodu slijeme a chléb vyždímáme.

2. Omytá rajčata na vršku nakrojíme do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Rajčata překrojíme, vyřízneme tvrdou část u stopky, vymáčkneme semínka a nadrobno pokrájíme.

3. Papriky rozpůlíme, zbavíme jádřince a pokrájíme. Očištěné cibulky nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme. Okurku pokrájíme na kostičky.

4. Část rajčat, papriky, cibulky a všechnu okurku odložíme stranou na ozdobení polévky, zbylou zeleninu rozmixujeme dohladka s chlebem, česnekem, cibulkami, olejem, solí a cukrem na hladkou hmotu.

5. Polévku případně naředíme trochou vody, dochutíme a odložíme vychladit na dvě hodiny.

6. Před podáváním ozdobíme jednotlivé porce zbylou pokrájenou zeleninou.

Tapas

Tapas

Marinované olivy:
Olivy marinujeme ve směsi chilli vloček, drcených koriandrových semínek, mletého římského kmínu, citronové šťávy a zalité olivovým olejem. V uzavřené skleněné nádobě je necháme odležet asi týden a podáváme s čerstvým nasekaným česnekem a chilli papričkou. Odleželé olivy by měly vydržet další tři týdny v chladu.

Sangria

Sangria

Příprava 3 hodiny i s chlazením, porce pro 6 osob

• 1 citron
• 1 limeta
• 1 pomeranč
• 1,5 šálku rumu
• 1/2 šálku bílého cukru
• 1 lahev (700 ml) suchého červeného vína
• 1 šálek pomerančového džusu

Čtěte v pondělí

Sangria

Další recepty na španělské speciality najdete v příloze MF DNES OnaDnes

1. Ovoce, rum, víno i džus hodně vychlaďte. Nakrájejte citron, limetu i pomeranč na tenká kolečka a naplňte jimi skleněný džbán. Vlijte rum a nasypejte cukr. Vychlaďte v lednici dvě hodiny, aby se propojily chutě jednotlivých ingrediencí.

2. Těsně před podáváním dlouhou lžící trochu podrťte ovoce a vmíchejte víno a pomerančový džus. Pokud jde o víno a rum, můžete experimentovat s různými druhy. Výborně chutná třeba burgundské a rum vyzkoušejte bílý i kořeněný. Experimentovat můžete i s ovocem, ale pozor – jablka a hrušky do sebe stahují rum.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...