Léto chutná po ovoci: knedlíky,sladké rizoto i džem z jahod či meruněk

  3:35
Už nevíte, co s úrodou jahod a meruněk? Uvařte si lahodné tvarohové knedlíčky s ovocnou omáčkou, sladké rizoto nebo koláč podle italského receptu. Můžete také naplnit kuřecí prsa meruňkami, spojit chuť jahod a avokáda v osvěžujícím salátu nebo si to vše uchovat na zimu v zavařovačce.
Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami | foto: hotel Horizont

Tvarohové knedlíky s jahodovou, nebo meruňkovou omáčkou

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Tvarohové knedlíky plněné meruňkami
  • 400 g tvarohu
  • 2 ks žemle
  • 120 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g hrubé mouky
  • 600 g jahod nebo meruněk
  • 80 g cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli

Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, tvarohu,soli a vajec uděláme těsto.

Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily.

Mezitím si ze 400 g očištěných a nakrájených jahod, nebo meruněk (oloupaných) a poloviny cukru uvaříme omáčku. Ovoce dáme do hrnce s vodou tak, aby bylo ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit.

Uvařené knedlíčky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájeným zbytkem ovoce a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rizoto s ovocem

podle receptu šéfkuchaře restaurantu Fregatta

Vanilkové rizoto s ovocem

Na 1 porci:

  • 50 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1/4  vanilkového lusku
  • 40 ml smetany
  • 25 g másla
  • 20 g cukru krystal
  • ovoce podle potřeby

Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.

Necháme vše pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente, v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka.

Po uvaření rozdělíme na talíře a ozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Pevnější ovoce přidáme k rizotu už během vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Zkuste si upéct také voňavý linecký koláč s jahodami po italsku:

14. srpna 2012

Kuřecí prsíčka plněná meruňkami

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Kuřecí prso plněné meruňkami s kuskusem
  • 600 g kuřecích řízků
  • chilli omáčka
  • 120 g meruněk
  • olivový olej
  • koření na kuře
  • 400 g kuskusu
  • kedlubna
  • cuketa
  • mrkev
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • 40 g mozzarelly
  • hořčice
  • 60 g másla

Maso odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře.

Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme podle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kuřecí prso na citronovém pepři se salátem z avokáda, jahod a polníčku

podle šéfkuchaře restaurace Na Krásné vyhlídce v Praze

Osvěžující salát s avokádem a jahodami

Na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • citronový pepř
  • šalvěj, tymián,oregano
  • mořská sůl
  • olivový olej

Salát:

  • 2 zralá avokáda
  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku

Na zálivku:

  • 10 g medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 1/2 chili (můžeme vynechat)
  • sůl

  1. Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem, přidáme citronový pepř a nasekané bylinky a ogrilujeme.
  2. Nakrájíme si jahody a avokádo, očistíme polníček.V olivovém oleji rozmícháme balsamikový ocet med a chilli papričku, lehce osolíme.
  3. Salát promícháme se zálivkou a poklademe na něj grilovaná kuřecí prsa.

Džem, nebo marmeláda z pekárny

V pekárně si můžete udělat i džem nebo marmeládu.
  • 1 kg čerstvého ovoce
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • cukr
  • 1 Gelfix (nebo želírovací cukr)

Omyté, případně vypeckované a čisté ovoce dáváme do formy pekárny na malé kousky pokrájené, alespoň na půlky podle druhu ovoce. Rybíz, angrešt a podobné ovoce je nutné rozmixovat. Můžeme použít Gelfix, nebo vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Dbejte na pokyny na sáčku, důležitý je zejména poměr ovoce a cukru.

Nakrájené kousky ovoce vložíme do formy, kde musí být hnětače. Posypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.

Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme džem do připravených, čistých sklenic. Nesmí se plnit až po samý okraj. Hned uzavíráme jedním otočením víčka, aby se víčko chytlo, a po deseti minutách víčko dotáčíme a po úplném zchladnutí ukládáme do chladna.

Nemáte pekárnu? Tak si udělejte jahodovou marmeládu podle obrazového návodu krok za krokem nebo podle následujícího videa:

11. října 2013

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...