Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou
Máte vlastní recept?Pokud máte vyzkoušený nějaký vlastní zajímavý recept s citrusů, podělte se s ostatními zde. |
Příprava: 30 minut
Vaření: 70 minut
Porce pro 4 osoby:
• 2 kuřecí stehna
• 2 kuřecí křídla
• 1 střední bílá nebo žlutá cibule
• 3 větší mrkve
• malá hrst nesolených vyloupaných pistácií
• 2 snítky máty
• olej
• 500 g mandarinek
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 lžíce citronové šťávy
• šafrán
• 1 lžíce přírodního cukru
Čtěte v pondělí
Další recepty na jídla s citrusy najdete v pondělním magazínu Ona Dnes, včetně rad, jak vybírat v obchodech zralé plody a vyhnout se chemikáliím na jejich kůře.
1. Kousky kuřete omyjeme a osušíme, stehna v kloubu rozdělíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Pistácie najemno nasekáme, část lístků máty otrháme na ozdobení, zbytek pokrájíme.
2. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme kousky kuřete, vyjmeme je a na zbylém tuku orestujeme mrkev a cibuli. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, zalijeme litrem vody a pod pokličkou povaříme asi 30 minut.
3. Z omytých a osušených mandarinek odkrojíme jen svrchní část kůry a pokrájíme ji na tenké nudličky.
4. Zbytek kůry okrájíme až na dužinu a vykrojíme dílky mandarinek ze slupek. Zachytíme šťávu do misky.
5. Z másla a mouky připravíme jíšku. Kousky kuřete vyjmeme, obereme maso a pokrájené je vrátíme do hrnce.
6. Do polévky přidáme jíšku, sůl, citronovou šťávu, šafrán, cukr, případně přilijeme vodu a povaříme 15 minut.
7. Ke konci vaření přidáme dílky, šťávu a kůru mandarinek, nasekanou mátu a pět minut prohříváme. Jednotlivé porce zdobíme pistáciemi a lístky máty.