Chutě domova |
Valašská kyselica
Na 4 porce:
- 400 g kysaného zelí
- 300 g brambor
- 100 g klobásy
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 200 ml zakysané smetany
- 20 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 ml mléka
- sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření
- Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.
- Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.
Cvibak
- 500 g pšeničné mouky
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 40 g cukru
- 80 g změklého másla
- 5 g soli
na polevu:
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru moučky
- 1 balíček vanilkového cukru
- Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo. Vytvarujeme z těsta placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo.
Oharková omáčka s hovězím
Na 4 porce:
- 750 g zadního hovězího
- 3 kyselé okurky
- 30 g másla
- 40 g hladké mouky
- 250 ml smetany
- lák z okurek dle chuti
- sůl
- Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny.
- Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.