Řízek umí být tradiční i překvapivý, proto ho milujeme

  4:14
Řízek je pro mnohé rodiny na Vánoce náhradou kapra, ale i doplněním sváteční tabule. Oproti rybě dovoluje víc experimentů, na stůl se vám s ním může dostat celý zástup nových chutí.

Vídeňský řízek s polníčkem | foto: MF DNES

Řízek má v českých zemích výsadní postavení již od dob císaře Františka Josefa I., který básnil o jeho libé chuti tak dlouho, dokud recept nepřevzaly všechny české hospodyňky.

Experimentujte s trojobalem

I u tak tradičního pokrmu jakým je řízek si můžete pustit fantazii na špacír. Základem je vybrat správné maso. U kuřete se nejčastěji používají prsa, chutná jsou i vykostěná stehna.  Z vepřového se používají hlavně minutková masa, nejlepší je méně tučná krkovice, řízek je pak šťavnatý. Na pravý vídeňský řízek si připravte telecí. Maso můžete také potřít česnekem, chilli nebo jakýmkoliv jiným kořením či bylinkami podle chuti.

A v čem obalovat? Pokud vám nestačí strouhanka, můžete do ní přidat bylinky, oříšky, různé typy sýrů (eidam, niva, parmezán), sezam nebo mák. Mezi méně kalorické varianty patří řízky obalované namísto strouhanky v sezamu, parmazánu nebo rozdrcených kukuřičných lupíncích. Pokud se chcete vyhnout smažení, můžete řízky udělat v troubě zapnuté na vysokou teplotu, ušetříte si tím trojobal nasáklý olejem, máslem či sádlem.

Řízek se zrodil z parmazánového obalu

Údajně název "schnitzel" pochází z německého slova "der Schnitz", které v překladu znamená plátek nebo doslova odřezek.

Nechcete vařit?

Tisíce kuchařů pro vás i dnes uvaří! Vyberte si sváteční menu, které nabízejí restaurace ve Vašem okolí na dobresenajim.cz.

www.dobresenajim.cz

Sice dnes často mluvíme o vídeňském řízku, jenže kořeny příprav obalovaného telecího masa (jak je správně vídeňský řízek chápán) sahají až do starověkého Říma. Staří Římané se poprvé zmiňují o řízku v prvním století před Kristem, svoji oblibu si jídlo získalo až do středověku v severní Itálii a části Rakouska.

V Miláně roku 1848 poprvé řízek ochutnal maršál Radecký z vítězné rakouské armády, která si podrobila tehdejší italské území. "Schnitzel" mu natolik zachutnal, že o jeho receptu informoval v dopise císaře Františka Josefa I. a řízek v trojobalu se rázem stal vídeňským artiklem. Původní recept obsahoval obal ze směsi strouhanky a parmazánu, jenže císařský kuchař neměl parmazán v zásobě, a tak jej nahradil moukou a vejcem a vídeňský řízek byl na světě.

Pravý vídeňský

České kuchařky ve vídeňských domech recept šířily dál a následně jej i přetvářely z telecího na vepřové. Pravý vídeňský řízek se však dodnes připravuje výlučně z telecí kýty, na přepuštěném másle a v tenkém provedení. Přepuštěné máslo připravíme tak, že ho zahřejeme při nízké teplotě a zůstane čistý tuk. Následně by se máslo nemělo rozpálit na víc než 160 stupňů. Řízek úspěšně zakotvil v českých domácnostech a je podle výzkumu služby DameJidlo.cz nejoblíbenějším jídlem Čechů.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...