Čtenářský recept: Perníčky s celozrnnou moukou

  10:11

| foto: pro iDNES.cz

Přísady:

400 g hladké mouky
250 g celozrnné žitné mouky
250 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 sášek kypřícího prášku do perníku
1 lžíce kakaa
1 lžíce koření do perníku
4 vejce
4 lžíce mléka
2 lžíce medu
50 g másla

Poleva
1 bílek
150 - 200 g alespoň 2x prosátého moučkového cukru
1 lžička citronu nebo octa

Postup:

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá - těsto přikryjeme v míse talířkem a necháme ½ hodiny odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud je hmota spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto nelepivé.
Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny. Těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!!
Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody (já do hrnečku ještě přidávám tak 1 lžičku kakaa, aby byly perníky tmavší, ale není to nutné). Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.
Perníčky zdobíme až druhý den, musí se vydýchat, jinak poleva opadává.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...