OBRAZEM: Ohromte přátele pomerančovým kaviárem z molekulární kuchyně

  0:58
Základ populární molekulární kuchyně se skrývá v přírodních přísadách, díky kterým kuchař může měnit skupenství, barvy a tvary nejrůznějších pokrmů. I když se zdá, že bez speciálního nádobí a ingrediencí se neobejdete, vše už je dnes k dostání. Zkuste si například pomerančový kaviár vyrobit sami doma.

V molekulární chemii, která působí jako souhrn alchymie a fyziky, jde hlavně o zvláštní, novou formu tradičního jídla, ale i o výjimečné servírování. Prostě nic nevypadá tak, jak jste zvyklí. Pokrmy mají nezvyklou konzistenci pěny, želé nebo kuliček kaviáru.

Hlavní roli hraje dusík, suchý led, laboratorní náčiní a speciální přípravky s exotickými jmény. Nekonvenční gastronomie svou hravostí působí na všechny smysly. Panna cottu znáte jako sladký dezert, ale nyní vás překvapí příchutí ryby. Uhranout dokáže i drink zmrazený do lízátka.

"Ve světě už začínají být kuchařské špičky prostou změnou barev, tvarů a konzistence jídla znuděny. Aktuálním trendem je třeba extrahování aromat z pokrmů a jejich implementace do nových forem. A protože se všude rozšiřuje food blogerství, přibývá i těch, kteří si chtějí molekulární kuchyni vyzkoušet doma," říká šéfkuchař lodní restaurace Port62 Radek Roubíček, jehož tým má ve svém molekulárním repertoáru například pošírované vejce, které je potřeba rovné tři hodiny vařit ve vodě horké 62,5 stupňů.

Základní přípravky

Pro přípravu molekulárních pokrmů potřebujete:
AGAR: přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, vyrábí se z červených mořských řas, používá se na výrobu želé
XANTANA: zahušťovadlo získané pomocí fermentace kukuřičného škrobu, používá se například pro zahuštění tekutin, ve kterých dokáže udržet pevné částice v „levitujícím“ stavu
ALGIN: želírovací výrobek z hnědých mořských řas, nejčastěji se používá na výrobu kuliček kaviáru
CALCIC: vápenitá sůl používaná jako reakční partner při výrobě kaviáru
GELLAN: polysacharid pro výrobu gelů a želatin, výrobky vydrží teplotu do 70 stupňů
LECITE: přírodní emulgátor vyrobený ze sóji, používá se na výrobu studených i teplých pěn
FIZZY – granulát pro výrobu šumivého efektu

Přípravky jsou běžně k dostání na internetu či v některých obchodních řetězcích.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....