Příprava 30 min + pečení 75 min
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 3 bílky
- špetka soli
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce redukce z balzamika
- 2 ks smetany na šlehání (33% tuku)
- cca 0,5 kg malin, jahod, borůvek (namíchat dle oblíbenosti)
- Předehřejte troubu na 200°C. V míse ušlehejte 3 bílky se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Po lžících přidávejte moučkový cukr, ještě chvíli šlehejte, aby se vytvořila lesklá krémová hmota, nakonec přidejte lžíci balzamika.
- Připravte si plech vyložený pečícím papírem, na který si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování dortového korpusu. Naneste hmotu na plech a lžící rozetřete podle šablony do tvaru kruhu. Prostřední část lžící upravte do tvaru "misky nebo hnízda" (aby při konečném zdobení šlehačka nikam "neutíkala"). Když se to nepodaří, nic se neděje, tento dort je krásný i svou nedokonalostí.
- Vložte plech do trouby, snižte teplotu na 140°C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte! Po uplynutí času, když se zdá být korpus na povrchu pevný a křupavý, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky, nechte vychladnout a dosušit. Když má korpus pokojovou teplotu, ušlehejte šlehačku a dozdobte dle fantazie ovocem. Nechte dort pár hodin odležet, poté ho budete moci krájet jako dort, jinak se drobí.