Soutěžte s námi o kuchařku Dity P.Čtenářka Jiřina Hadravová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 60 dkg mouky (2/3 polohrubé a 1/3 hladké)
- 12 dkg cukru krupice
- 12 dkg másla
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 3,6 dkg droždí
- 6 dkg rozinek
- pokrájené mandle dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- menší hrst soli
- Připravíme si kvásek z droždí, trochy cukru, mouky a vlažného mléka.
- Než nám kvásek vyběhne, dáme do mísy změklé máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru a ušleháme. Do mísy přidáme kvásek a postupně přisypáváme mouku se solí. Přidáme také rozinky a mandle a vypracujeme těsto.
- Těsto necháme kynout přibližně dvě hodiny.
- Těsto si ještě trochu propracujeme na válu. Upleteme vánočku - těsto rozdělíme na větší a menší polovinu, z větší poloviny vytvoříme 4 prameny na základ. Menší polovinu rozdělíme také na 4 díly, 3 díly na prostřední patro a poslední díl ještě rozpůlíme na vršek.
- Upletenou vánočku propícháme na několika místech špejlemi (aby se nám nerozjela) a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Nakonec ji potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na cca 180 stupňů přibližně 40 minut.