Máte milovaný recept po babičce? Získejte za něj kuchařku Dity P.

  1:19
Dita vyrazila ve čtvrtém díle seriálu České televize se sourozenci na chalupu a oprašuje nejmilovanější recepty po babičce. Pošlete nám ten svůj a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

Dita se probírá starým albem a vzpomíná na babičku. Na její památku si nechala na chalupě udělat krásnou kuchyni ve stylu 20. let a chystá se ji hned pokřtít.

Prvním chodem jsou koblihy. Dita nejprve připraví kynuté těsto, ze kterého vykrajuje půlky koblih a plní je marmeládou. Pak je osmaží v zakryté pánvi a nakonec pocukruje.

Dalším Ditiným rodinným pokladem je recept na králíka na smetaně s hořčicí, který drobně upravila přidáním ostřejší dijonské hořčice a pomalejším pečením. Králíka si nechá čerstvého stáhnout a vyvrhnout od souseda.

Protože se to příliš nelíbí sestře Emě, připraví pro ni vegetariánský chod – koprovou omáčku se ztraceným vejcem. Nakonec Dita uvaří recept, který je podle ní základem každé rodiny – domácí bramboračku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Dity P.

Jaké jídlo vám připomíná babičku? Jaký recept je vaším rodinným pokladem a pýchou? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 2. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Jitka Přichystalová s receptem na Chrlické placičky, mezi zajímavá pikniková jídla patří veganské muffiny, tortilla de patatas nebo kuřecí křídla v medovo-hořčičném dresinku. Všechny vaše soutěžní recepty najdete zde.

Králík na smetaně podle Dity P.

Příprava: 10 minut, marinování: přes noc, pečení: 1,5 hodiny, pro 4 osoby

Dita P. králík na smetaně s horčicí
  • 1 králík, naporcovaný
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Deník Dity P.

Čtvrtý díl kuchařské show odvysílá Česká televize v pátek v 18:25 na Jedničce.

  1. Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeju máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliju. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
  2. Předehřeju troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryju alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundám a do pekáče přiliju mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších pětačtyřicet minut. Tento králík mi nejvíc chutná s bramborovou kaší a zeleným salátem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...