Nechte se zlákat křupavými ovocnými koláči

První tři hrsti malin nebo borůvek si nasypeme do pusy, ale pak se ozve naše vnitřní pekařka. Aspoň jeden koláč! Nabízíme tři tipy na to, jak povýšit letní ovoce na teplý a voňavý dezert.

Tradiční meruňkový koláč oživíte rýžovou náplní. | foto: archív redakce

Koláč s náplní z meruněk a rýže

Příprava 10 minut, vaření a pečení 60 minut

Drobenka

Nekorunovaná královna ovocných koláčů všech sezon. Vyrovnává svojí sladkostí kyselost ovoce a někteří ji milují tak, že vynalezli crumble, dezert, který se skládá jen z ovoce a drobenky, nějakým těstem se vůbec nezdržuje. Což je taky tip na nejjednodušší zpracování jakéhokoliv letního ovoce.

  • 1 balení křehkého těsta
  • 150 g kulatozrnné rýže na pudinky a rizota
  • špetka soli
  • 80 g cukru krupice
  • 700 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • kapka mandlové esence
  •  8-10 drobných meruněk
  • moučkový cukr

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem a kolečkem pečicího papíru, vysypeme fazolemi a zapečeme 15 minut.
  2. V hrnci promícháme rýži s mlékem, přidáme špetku soli, cukr, přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání povaříme doměkka, trvá to asi 20 minut.
  3.  Rýžovou hmotu necháme zchladnout, vmícháme vejce, smetanu, vanilkový cukr, mandlovou esenci.
  4. Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír a fazole, koláč naplníme rýžovou hmotou a vtlačíme do ní půlky omytých a vypeckovaných meruněk.
  5. Zapečeme v troubě dalších 35 minut. Hotový koláč necháme krátce zchladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Vejce rozdělte na žloutky a bílky, bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte do rýžové hmoty.

Tartaletky s lesními plody

Příprava 30 minut, chlazení 1 hodina, pečení 30-40 minut, 6 tartaletek  

NA TĚSTO:

Tartaletky s lesními plody
  • 180 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 85 g studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry

NA NÁPLŇ:

  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kapka mandlového extraktu
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g mletých mandlí
  • 250 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny)

  1. Z mouky, špetky soli, moučkového cukru, pokrájeného studeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto, které dáme zabalené do potravinové fólie na 30 minut vychladit.
  2. Těsto rozválíme, vykrojíme z něj šest koleček, kterými vyložíme formičky na tartaletky a chladíme dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  3.  Máslo vyšleháme s cukrem, přišleháme vejce, žloutek a mandlovou esenci a vmícháme mouku a mleté mandle.
  4. Do formiček rozdělíme připravenou náplň, ovoce a pečeme 30-40 minut ve vyhřáté troubě.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte formičky na tartaletky, použijte formu na muffiny. Důlky na muffiny jsou hlubší, vyložte je dvěma překříženými pruhy pečicího papíru, aby šly lépe vyjmout. Prázdné důlky naplňte vodou.

Kynutý koláč s tvarohem a ovocem

Příprava 30 minut, kynutí 2 hodiny, pečení 30 minut

NA TĚSTO:

Kynutý koláč s ovocem a tvarohem
  • 125-150 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • 2 velká vejce

NA NÁPLŇ:

  • 1 vanilkový pudink
  • 400 ml mléka
  • 6 lžic cukru
  • 500 g tvarohu
  • meruňky
  • borůvky
  • drobenka 

1. Mléko zahřejeme a několika lžícemi zalijeme rozdrobené droždí promíchané s lžící cukru. Necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme a promícháme se špetkou soli. Máslo rozpustíme a promícháme s teplým mlékem.
3. Z připraveného kvásku, mouky, mléka s máslem, vajec a cukru zaděláme vláčné měkké těsto, které necháme zakryté kynout dvě hodiny.
4. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Vanilkový pudink rozmícháme s několika lžícemi mléka. Zbylé mléko zahřejeme s cukrem, přilijeme pudink a svaříme, dokud nezhoustne. Necháme prochladnout a promícháme s utřeným tvarohem.
6. Těsto roztáhneme naolejovanýma rukama na plech, kraje necháme vyšší. Na těsto rozetřeme pudink s tvarohem, poklademe omytými a osušenými borůvkami a pokrájenými meruňkami a posypeme drobenkou.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny.

NÁŠ TIP: Drobenku si udělejte ze stejného dílu másla, hrubé mouky a cukru do zásoby. Rozdělte ji do plastových sáčků a zamrazte. Můžete ji použít na koláče, dochutit ji skořicí a nastrouhanými oříšky nebo vločkami a použít ji na crumble, zapečené ovoce s drobenkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....