Pozvěte přátele na houbové hody, uvařte podle šéfkuchaře z Krkonoš

  0:41
Čas hub je tu a kdo je má rád nejen v lese, ale i na talíři, určitě nepohrdne klasickou smaženicí, taštičkami plněnými houbami, nebo vepřovou panenkou ve slanině podávanou s houbovou omáčkou. "Pozvěte přátele na oběd," říká Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a nabízí rozpis hned pro deset gurmánů.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. | foto: Archiv hotelu Horizont

Bramborové taštičky plněné houbami

Recept na 10 porcí

Bramborové taštičky plněné houbami podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu...

Potřebujete:
1 200 g vařených brambor ve slupce (oloupaných a vychladlých) 
2 vejce
300 g hrubé mouky
150 g krupice
15 g soli
450 g čerstvých hub
300 g cibule
3 g kmínu
3 g mletého pepře
200 g másla

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky.

2. Do středu vkládáme vychladlou směs na másle a třetině cibule orestovaných hub s kořením, přeložíme a utvoříme taštičky, které vkládáme do vařicí vody a vaříme 7-10 minut.

3. Dohlížíme na to, aby se nepřichytily na dno nádoby.

4. Hotové vyjmeme a klademe na talíř, přeléváme restovanou cibulkou se zbytkem hub.

5. Podáváme z červeným dušeným zelím.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou

Recept na 10 porcí

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího...

Potřebujete: 

1500 g vepřové panenky
400 ml smetany ke šlehání 
300 g lahůdkové slaniny
100 g másla
400 g čerstvých hub
10 g soli
3 g mletého pepře
100 ml oleje

Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů.

2. Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem.

3. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem.

4. Na střed talíře dáme hříbkovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.

5. Podáváme se žemlovým knedlíkem.

Smaženice z čerstvých hub

Recept pro 4 osoby

Houbová smaženice podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod...

Potřebujete:

450 g čerstvých hub
100 g cibule
8 vajec
5 g soli
2 g kmínu
2 g mletého pepře
80 g oleje, másla nebo sádla

Postup:

1. Na pánev si dáme tuk. Očištěné a nakrájené čerstvé houby (použijte ideálně smrkový hřib, ale i směs - žampiony, smrkový hřib a růžovka) lehce orestujeme na tuku, přidáme na jemno krájenou cibuli a restujeme s houbami asi tak dvě tři minutky. Pozor nepřepálit cibulku, měla by nám maximálně zesklovatět. Raději použijte lahůdkovou cibulku, která je chutnější.

2. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a přidáme kmín.

3. Jakmile smaženice začíná houstnout, ihned sundáme z ohně a klademe na talíř, můžeme jemně zakápnou lanýžovým olejem a posypat čerstvou pažitkou.

4. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb, někdo má rád i tousty.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...