Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu

Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.

Španělská omeleta s ančovičkami | foto: archiv redakce

Španělská omeleta s ančovičkami

Vyberte ten správný typ

Varný typ A mají pevnou, lojovitou dužninu, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a vaření ve slupce.

Varný typ B mají polopevnou, mírně moučnatou dužninu jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jsou ideální přílohou gulášů, polévek i těsta a k restování.

Varný typ C jmají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na kaši i do těsta, na bramborák a placky, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu.

  • 800 g drobnějších brambor
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 menší červené papriky
  • 4 plátky ančoviček
  • 10 vajec
  • 100 ml smetany na vaření
  • pepř
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje 

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky. Ančovičky nadrobno nasekáme.
  3. V misce prošleháme vejce se smetanou, trochou soli, pepřem a bazalkou.
  4.  Ve velké pánvi, vhodné na zapékání v troubě, rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, chilli papričku a papriku a společně opečeme.
  5.  Do pánve přidáme brambory a ančovičky, opatrně promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci.  Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20–30 minut.

NÁŠ TIP: S cibulí můžete na pánvi opéct také chorizo nakrájené na plátky.

Zapečená bramborová kaše s kachnou

Zapečená bramborová kaše s kachnou
  • 5 kachních stehen
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic kachního nebo husího sádla
  • 8 stroužků česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1,5 kg brambor
  • 2 šalotky
  • 1 malá červená cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 4 lžíce másla
  • 6 lžic smetany nebo mléka    

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá a osušená kachní stehna osolíme a opepříme, vložíme do pekáče se čtyřmi lžícemi sádla, šesti neoloupanými stroužky česneku a tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 – 2 hodiny.
  2. Ke konci pečení dáme vařit oloupané a na kousky pokrájené brambory do osolené vody.
  3. Šalotku, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  4. Z pekáče vyjmeme stehna a vykostíme je. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupek do misky, tymián odstraníme. Teplotu trouby stáhneme na 180 °C.
  5. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, opečeme na něm šalotku, cibuli a česnek, přidáme kachní maso a petrželku a zalijeme vínem, povaříme pět minut a obsah pánve přendáme na dno pekáče.
  6. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme je se solí, upečeným česnekem, máslem a smetanou a lžící navršíme na kachní maso.
  7. Zapečeme v troubě asi 20–25 minut.

NÁŠ TIP: Kaši připravte ze stejného dílu brambor a pastiňáku. Před zapečením ji můžete posypat sýrem nebo strouhankou promíchanou s nasekanými bylinkami.

Tartiflette: brambory se sýrema slaninou

Tartiflette: brambory se sýrem a slaninou
  • 1 kg brambor varného typu A
  • 2 lžíce másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 6 lžic smetany na vaření
  • 200 g sýra reblochon – savojský kravský sýr s oranžovou plísní 

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
  2. Slaninu nadrobno pokrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a krátce orestujeme, přidáme pokrájenou slaninu a opékáme, dokud není cibule opečená dozlatova a slanina vypečená, pak směs zalijeme vínem a necháme odpařit.
  4. Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků brambor, pokryjeme polovinou slaniny s cibulí, poklademe zbylými plátky brambor a slaninou s cibulí.
  5. Zalijeme smetanou a na povrch položíme rozpůlený sýr kůrkou nahoru.
  6. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova.

NÁŠ TIP: Brambory vyberte stejně velké, aby menší nebyly moc povařené a velké nedovařené. Pokud jídlo připravujete ze starších nehezkých brambor, oloupejte je a povařte rovnou nakrájené plátky. Sýr reblochon zkuste nahradit hermadurem.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...