Toasty s kuřecími játry
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby 500 g kuřecích jater
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sádla
- 1 červená cibule
- hrst rukoly
- 1 lžíce oleje
- cukr
- červený vinný ocet
- máslo
- 8 plátků toastového chleba
1. Kuřecí játra dobře očistíme, překrájíme na menší kousky, opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi na rozehřátém sádle je zprudka dvě minuty restujeme a necháme je zchladnout na talíři.
2. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky, rukolu najemno nasekáme.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a cibuli na něm pomalu podusíme. Když je cibule měkká, přisypeme špetku cukru a necháme zkaramelizovat. Dochutíme solí, pepřem a zakápneme červeným vinným octem.
4. Kuřecí játra najemno pokrájíme nožem nebo několika pulzy tyčového mixéru nasekáme. Promícháme se zkaramelizovanou cibulí.
5. Plátky chleba namažeme tenkou vrstvou změklého másla a položíme je namazanou vrstvou dolů. Na chleby rozdělíme játrovo-cibulovou směs, posypeme nasekanou rukolou, přiklopíme vždy dva chleby k sobě, stlačíme je a zapečeme je v toastovači nebo opečeme na pánvi asi 3 až 5 minut z každé strany, během pečení je ke dnu pánve přitlačíme obracečkou.
Tip: Podávejte s nakládanými okurkami a cibulkami. Náplň z cibule a jater můžete dochutit sušeným tymiánem.
Toasty s camembertem a jablkem
Doba přípravy: 5 minut + 6 až 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 8 plátků toastového chleba
- máslo
- 1 jablko
- 250 g camembertu
- pepř
- olivový olej
1. Plátky chleba namažeme lehce změklým máslem a položíme je namazanou stranou dolů.
2. Omyté jablko rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky, ty pak pokrájíme na nudličky.
3. Camembert pokrájíme na tenké plátky a ty rozdělíme na čtyři plátky chleba.
4. Každou porci chleba se sýrem ozdobíme jablky, část jablečných nudliček odložíme na ozdobu.
5. Plátky chleba se sýrem a jablky pokapeme trochou olivového oleje, přitiskneme na ně zbylé plátky chleba namazanou stranou nahoru a necháme zapéct v toastovači nebo opečeme na pánvi nebo ve vyhřáté troubě asi 3–5 minut po každé straně.
6. Hotové toasty překrojíme a ozdobíme zbylými jablky.
Tip: Camembert a jablka doplňte nasekanými vlašskými ořechy.
Toasty s kuřecím masem a mandlemi
Doba přípravy: 20 minut + 3 minuty vaření
Množství: pro 4 osoby
- 50 g mandlových lupínků
- 2 kuřecí prsa ugrilovaná nebo 400 g pečeného nebo grilovaného kuřecího masa
- 2 hrsti rukoly
- 1 velké masité rajče
- 4 lžíce majonézy
- kari koření
- sůl
- 4 sušená rajčata naložená v oleji
- 8 plátků toastového chleba
1. Mandlové lupínky nasucho na pánvi opražíme dozlatova.
2. Kuřecí maso pokrájíme nadrobno. Rukolu omyjeme a osušíme, několik lístků odložíme na ozdobu, zbylé natrháme nebo nasekáme.
3. Rajče příčně rozpůlíme, vymáčkneme z něj šťávu a jádra a dužinu pokrájíme.
4. V misce rozmícháme majonézu a kari koření, vmícháme pokrájené kuřecí maso a většinu mandlí. Dochutíme solí.
5. Plátky chleba otoustujeme, na polovinu chlebů rozložíme nasekanou rukolu, rozdělíme ochucené kuřecí maso, rajčata a přiklopíme druhou polovinou toastů.
6. Ozdobíme zbylou rukolou a mandlovými lupínky, sušenými rajčaty.
Tip: Promíchejte majonézu a kuřecí maso s několika lžícemi bazalkového nebo rajčatového pesta.
Toasty s vejci a uzenou krůtou
Doba přípravy: 20 minut + 5 minut vaření
Množství: pro 2 osoby
- čerstvá petržel
- 6 vajec
- 3 lžíce mléka nebo smetany na vaření
- 50 g sýra
- 1/2 menší salátové okurky
- hrst polníčku nebo špenátových listů
- 6 plátků toastového chleba
- olej
- sůl
- pepř
- 4 plátky sýra
- 4 plátky uzené krůtí šunky
- 6 plátků toastového chleba
1. Petržel jemně nasekáme. Vejce prošleháme s mlékem, sýr nastrouháme.
2. Okurku a rajče nakrájíme na tenká kolečka, listy salátu omyjeme a osušíme.
3. Plátky chleba otoustujeme.
4. Vejce promícháme se sýrem a nasekanou petrželkou. Vlijeme je na pánev s rozehřátým olejem, osolíme, opepříme a umícháme je.
5. Míchaná vajíčka rozdělíme na čtyři plátky chleba, poklademe je sýrem, krůtím masem, okurkami, rajčaty a listy salátu.
6. Plátky chleba s vejci a oblohou spojíme se zbylými dvěma chleby do dvojitého sendviče. Ozdobíme plátky rajčat a ihned podáváme.
Tip: Do míchaných vajec přilijte několik kapek pálivé omáčky nebo nasekejte kousek chilli papričky.
Toasty s banánem a čokoládou
Doba přípravy: 5 minut + 4 až 5 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 8 plátků toastového chleba
- změklé máslo
- čokoládovo-oříšková pomazánka
- 2 banány
1. Všechny plátky toastového chleba namažeme z jedné strany tenkou vrstvou změklého másla.
2. Plátky chleba položíme namazanou stranou dolů a rozetřeme na ně čokoládovo-oříškovou pomazánku.
3. Na polovinu plátků rozdělíme na kolečka nakrájené oloupané banány a přiklopíme je druhou polovinou plátků, pomazánkou dovnitř, máslem ven, a jemně je stlačíme.
4. Naplněné toasty opékáme v toastovači nebo na rozehřáté pánvi tři minuty z jedné strany a minutu či dvě z druhé.
Tip: Čokoládovo-oříškovou pomazánku nahraďte nahrubo nastrouhanou čokoládou, plátky banánů jen zakapejte slazeným kondenzovaným mlékem a posypte je skořicí.