Horké zimní nápoje, po kterých už nesmíte na lyže ani za volant

  1:00
Možná to nevíte, ale na sjezdovce platí stejné pravidlo jako na silnici - měli byste se zahřívat leda čajem s citronem a alkoholem posilněné horké nápoje si nechat až domů či do chaty ke kamnům. Co takhle zkusit navečer pro změnu něco jiného než klasický grog nebo svařák?

Po lyžování nebo mrazivé vycházce přijde vhod něco teplého, sladkého a voňavého k pití s kapkou alkoholu. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jablečný grog

Jablečný grog

Množství: pro 1 osobu

  • 200 ml jablečného moštu
  • 40 ml rumu (může být i "spiced")
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • mletá skořice dle chuti
  • plátek citronu nebo jablka
  • celá skořice

1. Jablečný mošt ohřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme.

2. Do silnostěnné skleničky nebo hrnečku nalijeme rum, zalijeme horkým moštem, přidáme cukr a skořici a zamícháme.

3. Nakonec vložíme pro ozdobu celou skořici a ozdobíme plátkem citronu nebo čerstvého jablka.

Tip: Místo hnědého cukru můžeme osladit medem nebo javorovým sirupem.

Opilá horká čokoláda

Opilá horká čokoláda

Množství: pro 1 osobu

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml rumu
  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • cukr dle chuti
  • šlehačka a kakao na ozdobení

1. Mléko a smetanu opatrně ohřejeme a odstavíme z plotny. Přilijeme rum.

2. Do hrnce přidáme cukr a nalámanou čokoládu. Počkáme, dokud se zcela nerozpustí.

3. Promícháme a zdobíme šlehačkou a kakaem.

Tip: Místo kakaa můžeme na posypání použít mletou nebo strouhanou čokoládu.

Krakonošovy kapky

Krakonošovy kapky

Množství: pro 1 osobu

  • 40 ml rumu
  • 40 ml griotky
  • horká voda na zalití
  • cukr dle chuti
  • pomeranč
  • hřebíček

1. Do hrnku nebo silnostěnné sklenice nalijeme rum a griotku.

2. Zalijeme vařící vodou a osladíme dle chuti (někomu stačí jen sladká chuť griotky).

3. Ozdobíme kouskem omytého pomeranče, do jehož kůry jsme zapíchali hřebíček, a podáváme.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...