Množství: 40 kousků
- 100 g másla
- 100 g cukru
- špetka soli
- 1/2 vydlabaného vanilkového lusku
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g mandlí
- lžička prášku do pečiva
1. Vyšleháme máslo, cukr, vydlabaný vanilkový lusk a sůl do hladkého krému. Přidáme vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme celé mandle.
2. Na válu, lehce poprášeném moukou, vytvoříme z těsta 3-4 cm silné válečky a opatrně je položíme na plech vyložený pečicím papírem. Trochu zploštíme.
3. Pečeme v troubě při 175°C asi 20 minut. Poté necháme válečky asi 3 minuty zchladnout a nakrájíme je na asi 2 cm široké kousky. Řeznou stranou nahoru je opět dáme na plech a pečeme dalších asi 12-15 minut do zlatova.
Poznámka: Tyto sušenky se podávají tradičně s dezertním vínem, můžete použít nejen ke slavnostním příležitostem, ale také ke kávě či čaji. Říká se jim cantuccini a jsou úžasnou směsí chuti lískových oříšků a mandlí v křupavém těstíčku.