Čtenářský recept: Marcipánové brambůrky

  10:20

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 45 minut

  • 1 balení dětských piškotů
  • cukr moučka na vál
  • kakaový prášek na obalení

Na náplň:

  • 200 g rybízové zavařeniny
  • 130 g másla
  • 110 g cukru
  • 80 g kvalitnější hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 0,2 dl rumu

Na obalení:

  • 500 g marcipánové hmoty
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g rybízové zavařeniny

1. Marcipánovou hmotu necháme ohřát na pokojovou teplotu. Máslo utřeme do pěny a přidáme k němu rozehřátou vlažnou čokoládu, rum, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný s cukem. Dobře promícháme a krém nastříkáme cukrářským sáčkem na polovinu piškotů, zbytek piškotů potřeme marmeládou a slepíme k sobě vždy piškot s krémem a piškot s marmeládou.

2. Marcip.hmotu dobře propracujeme s moučkovým cukrem na vále a válečkem postupně rozvalujeme do všech stran, až získáme plát tenký asi 0,3 cm. Rádýlkem ho nakrájíme na stejné čtverečky o velikosti asi 8x8 cm. Připravené potřené piškoty potřeme kolem dokola rozehřátou marmeládou a zabalíme do čtverce marcipánu a v dlaních hezky zakulatíme.

3. Na závěr brambůrky obalíme ze všech stran v kakau (nejlépe v mikrotenovém sáčku) a uchováváme v chladu.

Tip: Pokud budete při servírování brambůrek dbát na estetickou úpravu, můžete je před vložením na stůl posadit do papírových košíčků. Marcipán můžete použít kupovaný, lepší je však domácí.

Marcipán (marcipánová hmota):

  • 200 g loupaných mandlí
  • 200 g cukru moučky
  • 2 lžíce růžové vody (seženete v obchodech s orientálními specialitami)

Mandle umeleme najemno v mixéru a smícháme s moučkovým cukrem. Do této hmoty přidáme růžovou vodu a znovu promixujeme nebo propracujeme rukama tak dlouho, dokud se hmota přestane rozpadat. Hotový marcipán buď hned použijte nebo ho zabalte do fólie a uložte do chladu.

Falešný marcipán:

  • 200 g cukru moučky
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 lžíce medu
  • lžíce tuku
  • voda podle potřeby
  • potravinářská barva

Všechny suroviny zpracujeme na válu na pevnou hmotu a podle potřeby obarvíme potravinářským barvivem. Pro modelování nebo vyvalování by neměl být marcipán příliš tuhý. Nezapomeňte ho předtím ohřát na pokojovou teplotu.

Poznámka
Sladká mandlová hmota není vhodná jen na modelování atraktivních a poutavých ozdob. Marcipán chutná skvěle i nezkrášlený a stává se tak vynikající přísadou do vánočního cukroví. Pokud tyto brambůrky nesníte hned, vydrží v chladu až 2 týdny.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....