Chcete mít zdravé oči? Jezte avokádo, borůvky či mangold a pijte pivo

  0:51
Všichni víme, že mrkev prospívá zraku, však nám to také v dětství stále opakovali. Vyzkoušet ale můžete také další potraviny, které jsou zdravé pro lidské oko, jako třeba mangold, borůvky nebo česnek. Populární maďarský kuchař z nich sestavil netradiční menu, které nejen povzbudí vaše unavené oči, ale také vám bude chutnat.

Většina z nás dává svým očím pořádně zabrat. Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme...

Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl, ale také jídelníček. Co takhle do něj zařadit potraviny nebo nápoje, o kterých se ví, že zraku prospívají?

Avokádo - obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A.

Česnek - podporuje krevní oběh v oblasti hlavy a rozšiřuje a pročišťuje cévy, což může prospět zejména tehdy, pokud problémy se zrakem souvisejí s nedostatečným prokrvením očí.

Pivo - stimuluje imunitní systém a je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3, B6, B9, které jsou prospěšné pro zdraví očí.

Pampelišky - obsahují mimo jiné lutein a zeaxanthin, které zabraňují ztenčování žluté skvrny, která je důležitá pro ostré vidění.

Listy mangoldu - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu, který je spolu s vitaminem A důležitou živinou pro zdravé oči.

Vejce - obsahují velké množství luteinu, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry, takže chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Recepty pro zdravé oči připravil pro kulinární seriál Až vám FITráví, který uvádí TV Paprika, maďarský šéfkuchař Lázár Kovács spolu s cukrářkou Andreou Baracskaiovou. Podívejte se také na video, jak připravit lahodné clafoutis s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou.

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 3 zralá avokáda 
  • 1 bageta 
  • 3 rajčata
  • 5 dkg pórku
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 svazeček koriandrových listů 
  • 3-4 listy pampelišky
  • 1 malá lžička drceného pepře
  • 1 velká lžička soli
  • 0,5 dl olivového oleje

1. Pokrájenou dužinu zralého avokáda vložíme do mísy, přidáme olivový olej, česnek a pórek a začneme vše společně mixovat.

2. Po chvíli přidáme listy pampelišky, koriandr a ještě pár kapek olivového oleje. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na krém, potom dáme stranou.

3. Těsně před podáváním potřeme půlky opečených baget rozkrojeným rajčetem a tlustě je namažeme hotovým krémem.

Smažené mangoldové listy v pivním těstíčku

Smažený mangold v pivním těstíčku s čerstvou mrkvovou šťávou

Doba přípravy: 40 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 10 dkg mangoldových listů
  • olej z hroznových jadérek

Na pivní těstíčko:

  • 3 vejce
  • 15 dkg mouky 
  • 1 dl piva 
  • 1 velká kávová lžička soli

Na dresing:

  • 2 dl zakysané smetany 
  • 1 svazeček kopru
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • šťáva z poloviny citronu 
  • 1 velká kávová lžička soli 
  • pepř
  • kukuřičný olej

1. Z vajíček, mouky, piva, soli a pepře si vyrobíme hustější palačinkové těsto. Do něj pak namáčíme mangoldové listy a smažíme v hojném množství oleje z hroznových jadérek.

2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, utřeným česnekem a solí, s citronovou šťávou a troškou kukuřičného oleje.

3. Osmažený mangold podáváme s dresingem z kopru a smetany.

TIP: Smažený mangold můžete zapít čerstvou mrkvovou šťávou.
 

Borůvkové clafoutis s dulce de leche a vanilkovou zmrzlinou

Cukrářka Andrea Baracskaiová a její clafoutis s borůvkami a vanilkovou

Doba přípravy: 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vajíčka
  • 100 g březového cukru
  • 1 tuba kondenzovaného mléka
  • 80 g smetany
  • 20 g mléka
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • vnitřek z 1 vanilkového lusku
  • 55 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 250 g borůvek
  • vanilková zmrzlina

1. nejprve si připravíme dulce de leche neboli karamelové šodó. K obsahu jedné tuby kondenzovaného mléka přilijeme trochu mléka, přivedeme k varu a vaříme asi deset minut.

2. Vaječné žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme k nim sladkou smetanu, mléko, citronovou kůru a vanilku. Vaječné bílky ušleháme se solí. Pak je vmícháme a promícháme s moukou prositou přes síto.

3. Do formy na clafoutis vymazané máslem nasypeme borůvky, na ně nalijeme těsto a na těsto dáme kousek másla. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

4. Před podáváním ozdobíme vanilkovou zmrzlinou a několika borůvkami a zalijeme dulce de leche.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....