Kam o víkendu na dlabanec? Za burčákem, frgály, kávou i bio steaky

  0:45
Jestli si chcete následující podzimní víkendy zpestřit výlety okořeněné něčím k snědku, pak vám nabízíme několik tipů připravených ve spolupráci s rozcestníkem Gastronaut.cz. Kdo má rád bio, tomu se bude líbit třeba na sasovském statku, víno a burčák ochutnáte v pražských Kunraticích a na kávu vás zve moravská metropole Brno, kde o Týdnu kávy rozhodně nuda nebude.

Konec září se na mnoha místech nese ve znamení vína a burčáku. Zajeďte za ním třeba na Kunratickou tvrz v Praze. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kunratické vinobraní

Slavnosti vína jsou právě teď v plném proudu a slavit se bude o víkendu i v Kunratické tvrzi v Praze. Program běží již od čtvrtka 27. září a potrvá až do sobotní půlnoci. Během této třídenní akce se bude burčák čepovat přímo z burčákomatu, odkud je nejčerstvější, a chybět nebude ani patřičné občerstvení jako například speciality na grilu a spousta druhů sýrů a salámů. V pátek odpoledne si nenechte ujít setkání s moravským vinařem, který vás zasvětí do tajů výroby vína a vysvětlí vám, jak správně víno degustovat. Nově nabyté znalosti pak můžete vyzkoušet v degustační soutěži a vyhrát tematické ceny (více zde).

Biozemědělský den na Sasově

Ilustrační foto

Září je měsíc biopotravin, a proto i poslední víkend tohoto měsíce bude patřit akcím věnovaným tomuto životnímu stylu. V Sasově u Jihlavy se nachází biofarma, která 28. září otevře brány veřejnosti, a vy se tak můžete podívat, jak takový život na farmě chodí. Uvidíte například venkovní ustájení čuníků pod stany i ve výbězích, skot na pastvinách, brambory a les konopí. Otrlí návštěvníci mohou zajít i do místních biojatek. Zajištěno bude rovněž občerstvení - bioburčák a víno, grilované sasovské klobásy a steaky z bio vepřového a hovězího masa. Vše čerstvé a přímo od zdroje (více zde).

Týden kávy v Brně

Ilustrační snímek

Oslavte stylově Mezinárodní den kávy, který připadá na 1. října. V Brně se bude při této příležitosti konat již druhý ročník Týdne kávy, který zajímavě zpestří vaši denní dávku kofeinu. Desítky vybraných brněnských kaváren připraví speciální kávové a gastronomické speciality, důležitou součástí akce je i kulturní program nabízející mimo jiné divadelní představení, koncerty nebo výstavy. Během celého týdne se můžete zároveň dozvědět více o příběhu kávy od jejího pěstování, přes pražení až po způsoby přípravy a následnou konzumaci. Týden kávy bude probíhat od 1. do 7. října (více zde).

Břevnovské posvícení

Břevnovský klášter

Posvícení je hlavně o jídle a pití a nejinak tomu bude i na dalším ročníku Břevnovského posvícení, které letos připadne na 4. až 7. října. V prostorách krásného areálu Břevnovského kláštera v Praze 6,se budete moci oddávat hodování od rána až do nočních hodin, připraveny budou totiž ty pravé posvícenské pochoutky - pečené husy a kachny, správně doplněné o knedlík a zelí. Grilovat se bude ledacos, dokonce i býk, a k tomu všemu si můžete dopřát například pivo nebo burčák. Čeká vás rovněž několikero hudebních vystoupení, dílničky pro děti a efektní ohňostroj (více zde).

Karlovský gastrofestival

Frgály s hruškovými povidly

To nejlepší nejen z valašské gastronomie najdete na Karlovském gastrofestivalu, jehož čtvrtý ročník proběhne od 5. do 7. října ve Velkých Karlovicích. Hlavním bodem bude letos opět Gastro tour s mezinárodním trhem, která nabídne 10 gastro zastávek po místních hospodách s možností ochutnávat nejrůznější speciality a krajové produkty. Dalším tahákem bude jednoznačně účast Maďarů, kteří sebou přivezou například pilobřicha, mangalicu, klobásky a zejména michelinskou hvězdičkou ověnčeného šéfkuchaře. Festival vyvrcholí v neděli tradiční soutěží o nejlepší valašský frgál, loni hodnotila porota rekordních 74 frgálů (více zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...