Doba přípravy: 20 minut
Množství: 4-5 porcí
- 200 g čerstvě vyloupaného sladkého hrášku
- 1/2 střední cibule
- 1 litr vývaru z kostí
- 3 karotky, 2 menší petržele
- 2 střední uvařené nové brambory
- 100 g másla
- sůl, pepř, petrželová nať
1. Nejdříve si vyloupeme hrášek, pokrájíme na jemno polovinu cibule a nakrájíme si na kolečka mladou mrkev a petržel.
2. Na pánvičce si rozpustíme asi 80 g másla. Na malé kostičky nakrájené uvařené brambory opečeme na rozpuštěném másle do zlatova, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a petržel a vyloupaný hrášek a vše společně ještě chvilku opékáme.
3. Opečené brambory s mladou kořenovou zeleninou dáme do hrnce a zalijeme vývarem.
4. Vaříme společně 15 minut, aby došlo ke spojení chutí. Polévku poté dle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem, 20 g másla a hrstí nasekané petrželové natě. Polévku nezahušťujeme.