Pět chutných a voňavých pozvánek do Vietnamu. Odolat je nadlidský úkol

  2:10
Základem téhle asijské kuchyně je spousta čerstvých bylinek, polévky, závitky, restované tenké plátky masa či rybí omáčka. Všechno tak krásně voní a chutná, že odolat je nadlidský úkol.
Pho bo: hovězí pho

Pho bo: hovězí pho | foto: Isifa.com

Pho bó: hovězí phó

Doba přípravy: 6 hodin
Množství: pro 4 osoby

  • 2 kusy morkových kostí
  • 1 kus oháňky
  • 200 g hovězí kýty (ořech, falešná svíčková apod.)
  • 300 g hovězí kližky
  • kousek zázvoru (50 - 80g)
  • 1 velká cibule
  • badyán (5 hvězdiček), kardamom (3 kousky), skořice (1 menší svitek)
  • 1 balení nudlí phó
  • jarní cibulka, koriandr, citron nebo limetka na pokapání
  • sůl, pepř, rybí omáčka

1. Kosti a oháňku zalijeme vodou, přivedeme k varu, odlijeme první vodu a kosti s oháňkou omyjeme. Očištěné kosti, oháňku a kližku vložíme znovu do hrnce, zalijeme asi čtyřmi litry vody a přivedeme k varu. Sebereme všechnu pěnu a stáhneme plamen na nižší stupeň. Necháme vývar táhnout.

Thuy a Mai

Vietnamské Rettigové

Před pár měsíci se známému foodblogerovi Martinu Kucielovi alias Cuketkovi ozvaly dvě studentky, že by rády propagovaly vietnamskou kuchyni, která má mezi Čechy čím dál víc příznivců. Nejdříve vznikl blog Viet Food Friends, kde Thuy a Mai seznamují Čechy s vietnamskými specialitami a zvyky. Ve spolupráci se Scuk pořádají kurzy vaření vietnamské kuchyně. Pět z jejich receptů si můžete vyzkoušet i u vás doma.

2. Po asi třech hodinách vyndáme kližku, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme vychladnout. Poté ji schováme do lednice (lépe se pak krájí). Do vývaru přidáme opečenou cibuli, zázvor, 3 badyány, kardamom a skořici, vývar necháme opět táhnout alespoň ještě další tři hodiny - hrnec necháme odkrytý.

3. Mezitím namočíme minimálně na hodinu nudle phó do studené vody. Očistíme bylinky a necháme okapat. Syrovou kýtu nakrájíme na velmi tenké plátky, ochutíme trochou rybí omáčky a špetkou pepře, zabalíme a schováme do lednice. Kližku taktéž nakrájíme na tenké plátky.

4. Nudle namočíme do vroucí vody na půl minuty, slijeme a rozdělíme do misek. Přidáme k nim plátky masa a zalijeme horkým vývarem. Tím se kýta zatáhne - bude medium rare. Nakonec přidáme čerstvé bylinky a podáváme.

Tip: V některých regionech Vietnamu se k phó podávají i mungo klíčky, mexický koriandr a thajská bazalka

Tôm rang thit ba chi: vepřový bůček s krevetami

Tom rang thit ba chi: vepřový bůček s krevetami

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 cibule
  • 400 g bůčku
  • 300 g krevet (častěji se používají neloupané)
  • rybí omáčka
  • sůl, čerstvý pepř
  • zkaramelizovaný cukr
  • olej

1. Cibuli si nakrájíme na kostičky, maso na kousky, krevety omyjeme a necháme okapat. Na trošce oleje orestujeme cibuli, po chvíli přidáme bůček a mícháme, dokud se maso nezatáhne a nezačne zlátnout.

2. Na pánev přidáme krevety, vše dochutíme rybí omáčkou, špetkou soli. Po celou dobu směs restujeme na vysokém plameni. Přidáme dočerna zkaramelizovaný cukr, aby maso a krevety dostaly hnědavou barvu.

3. Důkladně ještě pár minut promícháme, aby se nám spojily chutě. Podáváme ovoněné namletým pepřem a s rýží.

Tip: Před servírováním můžeme bůček s krevetami posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou.

Thit bó sit vang: dušené hovězí na víně

Thit bo sot vang: dušené hovězí na víně

Doba přípravy: 75 minut + vaření asi 140 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g hovězí kližky
  • rybí omáčka
  • sůl, pepř
  • koření pěti vůní
  • 30 g zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml červeného vína
  • 2 větší mrkve
  • 4 větší rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • olej
  • 3 hvězdičky badyánu
  • malý svitek skořice
  • tapiokový škrob (sehnat se dá v Sapě, případně lze nahradit bramborovým škrobem)

1. Hovězí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s pěti lžicemi rybí omáčky, lžičkou soli, trochou pepře, dvěma lžičkami koření pěti vůní, najemno nasekaným zázvorem, prolisovaným česnekem a červeným vínem. Namarinádované maso necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout.

2. Mezitím si nakrájíme mrkev na kostičky a rajčata na tenké půlměsíčky.

3. Na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, na ní prudce orestujeme maso, aby se zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Přidáme mrkev, rajčata, badyán, skořici, zalijeme 1,5 l vody a dusíme na mírném plameni cca 1,5 - 2 hodiny. Na závěr dochutíme solí nebo rybí omáčkou a zahustíme tapiokovým škrobem.

Rau muong xao toi: vodní špenát s česnekem

Rau muong xao toi: vodní špenát s česnekem

Doba přípravy: 5 minut + vaření 7 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 300 g vodního špenátu
  • 6 stroužků česneku
  • olej
  • rybí omáčka
  • sůl

1. Vodní špenát důkladně omyjeme a necháme okapat. Česnek nakrájíme nadrobno.

2. Špenát rozdělíme na 5 - 7 cm dlouhé části (tužší část stonku se nepoužívá). Na rozpáleném oleji orestujeme dorůžova česnek a poté přidáme špenát. Dochutíme rybí omáčkou a špetkou soli, restujeme svižně na prudkém ohni, až špenát změkne. Pokud se přichytává, můžeme podlít trochou vody. Servírujeme teplý s rýží.

Dau phu nhoi thit: tofu plněné masovou směsí

Dau phu nhoi thit: tofu plněné masovou směsí

Doba přípravy: 50 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 5 kousků jidášova ucha (houba)
  • 4 kusy tofu
  • 300 g vepřového masa (mletého)
  • 1 střední cibule
  • 1 vejce
  • 3 - 4 větší rajčata
  • rybí omáčka, sůl, pepř, cukr
  • jarní cibulka nebo koriandr na ozdobení

1. Houby namočíme do vlažné vody. Tofu necháme okapat a každý kus pak nakrájíme na 6 - 8 kostek. Ve větší míse smícháme maso s pokrájenou cibulí, vajíčkem, 2 - 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a pepře.

2. Houby vyčistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k masu. Do kostek tofu vydlabeme důlek. Vydlabanou část přidáme k masové směsi, důkladně promícháme a naplníme jí tofu.

3. Tofu osmažíme na oleji dozlatova a odložíme na talíř. Rajčata nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji, ochutíme solí, rybí omáčkou a špetkou cukru až vznikne kašovitá směs. Přilijeme 1 - 2 naběračky vody a necháme probublat. Do omáčky vložíme kousky tofu, stáhneme plamen a podusíme asi 15 minut.

4. Před podáváním posypeme jarní cibulkou nebo koriandrem a ovoníme čerstvě namletým pepřem. Servírujeme s rýží.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...