Perníkoví zajíčci, tartaletky, madlenky a další velikonoční cukroví

  10:04
Velikonoční hosté už hlásí příchod a vy je chcete uctít ještě něčím jiným než beránkem nebo mazancem? Pusťte se na poslední chvíli do velikonočních pochoutek, které se budou hodit ke kafíčku nejen o svátcích, ale kdykoliv, když máte chuť na něco malého a sladkého...
Perníkoví zajíčci

Perníkoví zajíčci | foto: Isifa.com

Perníkoví zajíčci

Doba přípravy: 30 minut + pečení 10 minut
Množství: na 2 až 3 plechy

  • 360 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 210 g moučkového cukru
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme do mísy s kakaem a práškem do perníku.

2. Promícháme s moučkovým cukrem, medem, celým vejcem a dvěma žloutky. Bílky použijeme na ozdobení perníčků.

3. Vypracujeme těsto, rozválíme je na pomoučněném vále a vykrajujeme z něj zajíčky.

4. Vykrájené zajíčky přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

5. Upečené zajíčky necháme vychladnout a ozdobíme je polevou.

Tip: Polevu vyrobte z jednoho bílku, lžičky citronové šťávy a hrnku moučkového cukru, dobře utřete a promíchejte. Část oddělte a obarvěte potravinářskou barvou.

Linecké s barevnými sklíčky

Linecké s barevnými sklíčky

Doba přípravy: 40 minut + odležení 12 hodin + pečení 7 - 9 minut

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 balíček tvrdých barevných bonbonů

1. Z prosáté mouky, promíchané s moučkovým cukrem, pokrájeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto.

2. Z těsta vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladu odležet nejlépe přes noc.

3. Bonbony vybalíme z obalů, rozdělíme je podle barev a v hmoždíři postupně nadrtíme. Z papíru si připravíme malé kornoutky. Kornoutky naplníme drtí z bonbonů.

4. Troubu předehřejeme na 180°C, plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na o něco vyšší plát než při pečení lineckého cukroví a vykrajujeme tvary – kolečka, kosočtverce, obdélníky. Z vykrojených tvarů ještě vykrojíme středy a přeneseme cukroví nožem na plech.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 – 6 minut (cukroví by mělo být ještě hodně světlé), vytáhneme plech z trouby a středy cukroví vyplníme opatrně drtí z bonbonů. Dopečeme další 2 až 3 minuty.

6. Cukroví stáhneme z plechu i s pečicím papírem a necháme je úplně vychladnout, teprve pak je opatrně sundaváme z papíru.

Tip: Vykrajujte větší tvary, čím menší výplň, tím hůř se plní. Neplňte drtí ve vysoké vrstvě, přetekla by na okraje cukroví. Do okrajů sušenek můžete zapíchnout kousek špejle, po upečení otvorem protáhnout mašli a pověsit je jako ozdoby.

Sušenky s růžovou vodou

Sušenky s růžovou vodou

Doba přípravy: 15 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10 minut

  • 125 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 ml růžové vody

1. Hladkou mouku prosijeme se škrobem, přidáme pokrájené máslo a moučkový cukr, růžovou vodu.

2. Ze zpracovaného těsta uděláme malý váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme odpočinout do chladu na dvě hodiny.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na placku, vykrájíme z něj kolečka a nožem je přeneseme na plech. Kolečka pečeme asi 9 – 10 minut. Po vychladnutí je poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: V chladu, ve skleněné či plechové nádobě vydrží poměrně dlouho.

Rychlé tartaletky

Rychlé tartaletky

Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut

  • 1 sklenička džemu - meruňkového, šípkového, pomerančového
  • 400 g listového těsta
  • hladká mouka
  • 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. V menším hrnku zahřejeme džem, naředíme trochou vody, dobře rozmícháme.

3. Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto na vyšší plát, vykrojíme z něj tvořítkem kolečka. Kolečka přeneseme na plech.

4. Úzkou skleničkou nebo prsty vytlačíme do těsta důlek, naplníme ho lžičkou rozehřátého džemu.

5. Okraje tartaletky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby.

Tip: Ozdobte před upečením tartaletky na nudličky pokrájenými loupanými mandlemi.

Dvojbarevné čokoládové madlenky

Dvojbarevné čokoládové madlenky

Doba přípravy: 30 minut + odležení 2 hodiny + pečení 12 minut

  • 250 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 260 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čokoládový krém, nutela

1. Máslo rozpustíme a necháme je zchladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu.

2. Mouku prosejeme, promícháme se solí a práškem do pečiva.

3. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přišleháme vanilkový extrakt. Pak postupně už jen vařečkou přimícháme mouku a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo. Polovinu směsi oddělíme a přimícháme čokoládu.

4. Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu.

5. Troubu předehřejeme na 190 °C. Formičky na madlenky, ořechy nebo pracny vymažeme máslem, vysypeme moukou a naplníme lžičkou těstem.

6. Pečeme podle velikosti formiček drobnější tvary asi 7–9 minut, větší 11–13 minut.

7. Upečené a vychladlé madlenky seřízneme, potřeme čokoládovým krémem a slepujeme vždy tmavou a světlou madlenku k sobě.

Tip: Na čokoládový krém přiveďte k varu 150 ml smetany na šlehání, stáhněte z plamene a rozpusťte v ní nalámaných 200 g čokolády na vaření. Dobře rozmíchejte a nechte zchladnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...