Doba přípravy: 30 minut + příprava předem
Množství: 4 porce
- 500 g čerstvých bobů faba v luscích
- nebo 125 g vyloupaných mražených a povolených
- 1 stroužek oloupaného a rozpůleného česneku
- několik snítek bazalky a máty
- extra panenský olivový olej
- 8 krajíců pravého kváskového chleba
- 250 g ricotty
- parmazán
- sůl, pepř a sůl mořská
1. Boby vyloupejte a pokud máte dost času, stáhněte i tenkou slupku na jednotlivých bobech. V hmoždíři rozetřete česnek se špetkou soli, lístky bazalky a máty. Když vznikne kašička, přidejte boby a třete dál. Pokud máte malý hmoždíř, zpracujte suroviny po částech. Přidejte pár lžic oliv.oleje a směs ochutnejte, případně dotáhněte solí a pepřem.
2. Krajíce chleba opečte na sucho v pánvi nebo toastovači. Po jedné straně zakápněte ještě teplé krajíce chleba oliv.olejem. Na každý krajíc dejte rovnoměrně pyré a ricottu (cca 1 - 1 a 1/2 lžíce), posypte lístečky bazalky či máty a dokončete strouhaným parmazánem. Labužníkům posypte mořskou solí. Lahůdka!
Poznámka: Faba, bob obecný či vikev bob má velké, světle zelené štavnaté plody fazolového tvaru, ale chutí připomínají spíše hrášek. U nás se občas pěstuje na zahradách.