Vařila jsem pro Romana Vaňka. Připálila jsem maso, ale vylízal talíř

  4:57
Pozvala jsem kulinářského guru a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka na oběd, který jsem připravila přesně podle jeho kuchařky. A jak to dopadlo? Telecí na paprice jsem sice neuhlídala, ale nakonec můj host vylízal talíř.

Když se mi dostala do ruky kuchařka Poklady české kuchyně, hned jsem dostala originální nápad. Pozvu jejího autora Romana Vaňka na oběd, který uvařím podle receptů z knihy. A on na můj bláznivý nápad kývl...

S Vaňkem v kuchyni

Výběr menu nechal na mně: "Ale hlavně nedělejte kulajdu a bramboračku, to vaří každý." A tak jsem záložku v knížce posunula o pár stránek dál a vyrazila shánět pěkný květák a telecí. A vlastně ještě dalších dvacet surovin.

Nestíhám, nestíhám

V den D jsem v osm ráno s poklidem krájela první suroviny, rozmrazovala vývar a vařila rýži.

S úderem desáté jsem začala být nervózní. Nestíhám. "Vaňku, přijeďte o dvě hodiny později," chtělo se mi křičet. Ale statečně jsem zůstala u sporáku, i když mi všechno padalo z rukou.

Vrcholem všeho bylo, že jsem do připraveného rýžového nákypu - už ho jen stačilo dát do trouby - vylila vodu, v níž jsem blanšírovala telecí. Dobře, takže všechno od začátku. A můj časový skluz se propadal k těm nejspodnějším hrncům. Chybělo jen říznout se do prstu.

Velký záchranář

Když zazvonili kameraman a redaktor, poletovala jsem v županu s turbanem na hlavě, ale než jsem je usadila, mohla jsem se jít sprchovat znovu.

Stáhněte si recepty

Telecí na paprice

Rýžový nákyp

Květáková polévka

Ve formátu PDF. Všechny recepty najdete v kuchařce, případně si je stáhněte v elektronické podobě do iPadu či iPhonu.

Pak přišel Roman Vaněk a zapovídali jsme se. Telecí na paprice se urazilo, že mu nevěnuji dostatečnou pozornost, a rozhodlo se, že se blíže spřátelí s hrncem. Přesněji řečeno s jeho dnem. Vášnivě a pevně se k němu přitulilo.

Střih, kamera, klapka. Natáčení pořadu Ano, Romane se mění na Soukromá dramata křížená s Pobřežní hlídkou. Statečný plavčík "Mič Bjůkenen" (žádný David Hasselhoff, tentokrát šéf Pražského kulinářského institutu) se rozbíhá ke sporáku, hledá plovák (rozuměj: náhradní kastrol).

Na pobřeží ale žádný není. Co teď?!? Vrhá se do vln špinavého nádobí, omývá ho a plave na pomoc tonoucí telecí pleci. Už ji vytáhl na břeh, podává umělé dýchání. Telecí na paprice je zachráněno!

Později se k případu vrací a poskytuje dodatečnou masáž srdce (čistí hrnec). Já, plavčík ve výuce s rozklepanými prsty, jsem moc k užitku nebyla.

Trochu přisolit, prosím

Opět střih. Sedíme u polévky, Roman vyfoukává na lžíci první sousto. Téměř nedýchám...  "Přisolil bych ji," komentuje a hned bere do ruky solničku. Pravda, stačí pár zrníček a květák rázem odhaluje své největší přednosti. Tak na to si přiťukneme.

Roman Vaněk nepřišel jen ochutnávat, ale i pomáhat. Zachránil i připálenou omáčku.

Polévka chutnala, teď si dáme druhý chod...

Šéf Pražského kulinářského institutu ochutnával doslova všemi smysly.

Charizmatický Roman vypráví, že si říkal, že byl blázen, když na můj projekt kývl. Teď už se tomu jen smějeme, probíráme další recepty na jeho iPadu, smějeme se, dovařujeme domácí těstoviny, servíruji omáčku, u které jsem oproti dalším receptům udělala malou změnu. Nemixovala jsem ji, ale propasírovala přes jemné sítko.

Ale jinak jsem u všech receptů postupovala naprosto přesně. A fungují? Já říkám ano. A zpětná vazba? "Telecí chutná naprosto přesně podle kuchařky." Romane, teď nečtěte. A vy všichni pšššt - ale velevážený šéf Prakulu vylízal talíř! Slíbila jsem, že to neřeknu...

Nákyp mám radši sladší

Jakmile Roman Vaněk nadzvedl talíř a prozkoumával svou porci rýžového nákypu (nedala jsem mu málo?), byla ve mně jen malá dušička. Je dost upečený? Hodně vanilkový? Má dostatečně vysokou sněhovou čepici? Nebudou švestky rozměklé?

"Kdybych zavřel oči, tak je to prakticky stejný nákyp, jako jsme ho udělali my, když jsme kuchařku psali," hodnotí a dodává: "Já osobně ho mám radši trochu sladší." To já taky, ale když se řeklo tři lžíce cukru...

Závěrečné hodnocení kuchařky Poklady české kuchyně vystihují slova mé kamarádky, která podle ní poslední týdny vaří každý nedělní oběd. Decentní okouzlení u ní postupně přerostlo v euforii. "Definitivně ji miluju," povzdechla nad knihou, když "vymlaskla" kuře na pivu. A já taky!

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...