Vánoce se blíží a my v redakci už víme, co upečeme

  2:41
Je tady prosinec a s ním přichází i doba pečení vánočního cukroví, které je ve většině českých domácností teprve tou správnou předzvěstí svátků klidu a pohody. I my, redaktorky OnaDnes.cz, se na chvíli odtrhneme od monitorů a klávesnic, opásáme se zástěrami a zanoříme ruce do těsta. Následujících pět dobrot se bude letos o Vánocích podávat v našich rodinách. A co budete péct vy?
Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek)

Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavla: Rozárčino pečivo

50 tipů a rad na vánoční cukroví
  • 250 g rozinek
  • 1/4 litru piva
  • 200 g cukru
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 250 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g mletého kokosu
  • 2 - 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • hřebíček

1. Přebrané rozinky zvolna povaříme v pivě a necháme vychladnout. V hlubší míse vymícháme do pěny máslo spolu s cukrem a žloutky. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a další uvedené suroviny včetně převařeného piva. Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu uležet.
2. Těsto namačkáme do máslem vymaštěných formiček na pracny a zvolna pečeme 10 - 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme vyválet a vykrajujeme z něj i libovolné tvary, které pečeme na plechu.

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sušenky hned po upečení obalit v moučkovém cukru.

Veronika: Nepečený vánoční salám

Nepečený vánoční salám
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g dětských piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ztužený tuk (rozehřátý)
  • 2 vejce
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

1. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a asi 15 minut třeme. Poté přidáme na kostičky rozkrájené dětské piškoty, vmícháme je do utřeného těsta a těsto vytvarujeme do větších válečků. Ty obalíme v kokosu nebo mletých oříšcích.
2. Necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním krájíme na kolečka.

TIP: Těsto můžeme také natlačit do formy na biskupský chlebíček, formu vyložíme folií, a po vychlazení a vyklopení ozdobit čokoládovou polevou a kandovaným ovocem.

Lucie: Vanilkové rohlíčky podle M. D. Rettigové

Vanilkové rohlíčky
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

1. Na vále smícháme mouku, máslo, cukr a mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
2. Pak z něj tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě. Ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Johana: Ořechové sušenky naší babičky

Ořechové sušenky mojí babičky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 300 g Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary formičkami, nejlepší jsou srdíčka nebo hvězdičky.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

TIP: Sušenky jsou dobré samotné, ale můžeme je slepovat nutelou, marmeládou nebo krémem, zdobit čokoládovou či cukrovou polevou a kouskem vlašského ořechu.

Petra: Slepované rohlíčky

Máčené rohlíčky

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odležet do lednice. Poté vždy kouskem těsta plníme formičky na rohlíčky, ale opravdu jen na dně formičky, hodně nabyde. Upečeme v předehřáté troubě a ještě horké vyklopíme.
2. Upečené rohlíčky slepujeme krémem připraveným z výše uvedených surovin a máčíme kraje v čokoládě. Kdo nemá rád krém, může slepit rohlíčky marmeládou.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...