Srnčí guláš
pro 4 osoby
- 1 kg srnčí kýty
- 2 cibule
- červená paprika
- drcený kmín
- 5 kuliček jalovce
- 3 stroužky česneku
- 5 kuliček nového koření
- mletý pepř
- 70 g vepřové sádlo
1. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme nakrájené maso na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit.
3. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Muflon na divoko
pro 4 osoby
Na marinádu:
- ¼ l vody
- 1/8 l octa
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 4 jalovčinky
- ½ bobkového listu
Na pečeni:
- 800 g mufloní kýty
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen)
- ¼ celer
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- 2 dcl červeného vína
1. Všechny ingredience na marinádu smícháme, necháme pár minut provařit, vychladnout a poté tímto nálevem přelijeme 800 gramů mufloní kýty. Necháme v chladu 3 až 4 dny odležet a občas maso v nálevu obracíme.
2. Maso vyjmeme, osušíme a prudce orestujeme na 150 gramech rozehřáté slaniny, na které jsme předtím zpěnili 1 na drobno nakrájenou cibuli, mrkev, ¼ celeru a petržel. Marinádou z masa poté orestované maso podlijeme, přidáme asi 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, ½ bobkového listu a špetku soli. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C doměkka (asi 2 hodiny).
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme a aby zhoustla, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme s vínem a šťávou z výpeku a povaříme. Maso nakrájíme na plátky a omáčkou podléváme. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Daňčí kýta špikovaná
pro 4 osoby
- 1 kg daňčí kýty
- 80 g uzeného špeku
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř celý
- 80 g másla
1. Špek si nakrájíme na úzké hranolky a dáme na chvilku do mrazáku. Do masa uděláme úzkým nožem otvory a vkládáme zchlazený špek. Potřeme rozdrceným česnekem a osolíme.
2. V pekáči na rozehřátém másle zprudka opečeme maso ze všech stran aby se zatáhlo. Pak je podlijeme horkou vodou a vhodíme 8 kuliček celého pepře. Přikryté maso pečeme pod pokličkou 45 minut při teplotě 180 - 200°C. V průběhu pečení přeléváme výpekem a doléváme horkou vodu, aby se nám nepřipeklo. Až bude maso měkké, pečeme dalších 10 minut bez pokličky.
3. Hotové maso vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme přecezenou vypečenou šťávou.
TIP: Podáváme se šťouchanými brambory.