Domácí pekárna: krám, anebo pomocník? Jak pro koho

  2:33
Pokud nesnášíte binec na kuchyňské lince a pobyt v kuchyni jste ochotná podstoupit tak leda na Vánoce, protože jinak je rychlejší jídlo nakoupit, na domácí pekárnu raději zapomeňte. Pro vás je to krám a pečivo si raději pohodlně kupte v nejbližší pekárně.

Domácí chléb | foto: Vitalco

Koho vaření baví a pekárnu na pracovní desce v kuchyni nepovažuje za krám, ale za pomocníka, bude spokojen. Hodí se i pro ty kuchařky, které zrovna nemají po ruce prodejnu s čerstvým pečivem, protože není nad to si nastavit večer pečící program tak, aby vás vzbudila vůně chleba a rodina posnídala krajíc měkký jako dort.

Obsluha domácích pekáren je docela snadná, základní pravidlo zní: napřed do ní nalejete mokré suroviny jako vodu, mléko, kvásek, droždí a olej, teprve pak nasypete ty suché. Přidávat můžete podle chuti, ať už ořechy, nasekané olivy, prostě co máte rádi. Pak už potřebujete jen nastudovat v návodu, který program k čemu slouží a namačkat, podobně jako na pračce.

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jaké máte vy zkušenosti s domácí pekárnou? Je to "krám" do domu, anebo dobrý pomocník? Diskutujte zde.

Oněnka z Kavárničky

Vyptávaly jsme se na vaše zkušenosti s domácími pekárnami v našem diskusním fóru Kavárnička a zdá se, že jen malá hrstka pekárnu zatím doma nemá, a i ta hrstka o koupi vážně uvažuje. Některé z vás přidaly i svůj oblíbený recept.

"Já ji nemám, ale máma po ní toužila od Ježíška, tak jsme jí ji koupili a je nadšená, peče v tom všechno možný," píše v Kavárničce Debra. "Používá to na těsta, vymýšlí všelijaké kombinace a táta to pak musí testovat  ale prý v tom jdou dělat nějak i marmelády." 

Diskutérka MM2000 už má pekárnu léta. "Je to pomocník k nezaplacení  Díky ní jsem začala péct domácí buchty, vařit domácí knedlíky a sem tam udělám domácí zavařeninu. Je to zázrak do kuchyně - ale jen pro někoho, koho vaření opravdu baví, protože sám z ní vyleze opravdu jen ten chleba, i když ani ten není k zahození," píše.

"Co vyjde líp, koupit chleba nebo si ho upéct?" Ptá se čtenářka Alanis. V odpovědi na otázku se vracíme zpátky k jejímu využití. Když v ní budete péct, určitě se pekárna vyplatí. I kdybyste si koupily už hotovou směs, vyjde vás jeden chleba za poloviční cenu stejného z obchodu. Pokud připočítáte elektřinu a počáteční náklady za pekárnu, ani tak netratíte. Jestli vám má ale pekárna stát na lince, protože nemáte čas a cestou z práce jdete kolem vynikajícího krámu s pečivem, pak je jasné, že se její nákup nevyplatí.

Pekáren jednodušších i těch s více funkcemi je celá řada. Ty nejlepší si hospodyňky pochvalují, že za ně vypracovávají nejrůznější těsta. Tak třeba těžké vánočkové těsto dá ručně dost zabrat, takže když ho pekárna uhněte a nechá vykynout za vás, tím lépe. "Já mám pečící ETU, nejvíc ji používám na vypracování a kynutí těst, ale letos jsem prvně vyzkoušela program "džem" a jsem totálně nadšená, dělá se to úplně samo a bez bince okolo," píše čtenářka s nickem cz Danda.

Recepty na chléb čtěte zde

Také čtenářka Aneke má s pečením bohaté zkušenosti: "Pekárnu používám pořád, ale jen na zadělávání těsta. Myslím si totiž, že pečení v troubě se ničemu nevyrovná. Naopak, nahřívání těsta v pekárně je originální. Nejdřív jsme doma zadělávali na kynuté meruňkové knedlíky a teď chuděra ještě hněte těsto na chleba, vánočku, croissanty..." Aneke dokonce zadělává v domácí pekárně i na sušenky pro psy.

Domácí pekárny: pro a proti

Proti:
- Velký "krám" v kuchyni může překážet
- Dobré pečivo se dá už docela běžně koupit v obchodě
- Cenově zas na koupi pečiva až tak netratíte
- Poměrně vysoký počáteční náklad
- Některé z vás tvrdí, že chleba pečený v peci či troubě chutná líp

Pro:
- Čerstvý chleba máte kdykoliv si zamanete
- Můžete si do těsta na chleba přidat jakékoliv ingredience, které máte rádi
- Pomůže vám s vymícháním a kynutím všech těst, v nichž používáte droždí
- Koho vaření těší, využije pekárnu na marmelády i na jogurtové kultury, na sladké i slané pečivo všeho druhu
- Čím víc pečeme v domácí pekárně, tím víc ušetříme za nákup pečiva z obchodu

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...