Doba přípravy: 70 minut
- 1 kg vepřové plece vcelku
- 1 menší pórek
- 1 červená cibule
- 1 uzený copánek (korbáčik)
- 10 dkg uzeného eidamu
- 1 - 2 vejce
- 2 lžičky medvědího česneku
- 1 česneková klobása
- 2 rohlíky
- 5 stroužků česneku
- grilovací česnekové koření
- sádlo
- maggi
1. Vepřové maso rozřízneme podélně a uděláme z něj velký plát. Ten ještě rozklepeme a pomažeme utřeným česnekem se solí a posypeme drceným kmínem.
2. V misce si připravíme nádivku: rohlíky nakrájíme na kostičky a pokapeme maggi. Pórek a cibuli nakrájíme na drobno, klobásu a sýry na malé drobné kostičky (lze i nastrouhat). Přidáme 1 nebo 2 vajíčka a medvědí česnek – v zimě sušený, na jaře čerstvý. Rukama prohněteme a všechno spojíme dohromady.
3. Na ochucený plát nandáme do středu váleček z nádivky, maso stočíme a zpevníme nití. Roládu okořeníme grilovacím kořením, vložíme do pekáčku, přidáme kousek sádla, podlijeme horkou vodou a pečeme za občasného přelévání výpekem na 200°C cca 50 minut.
Poznámka: Tuto roládu můžeme podávat jako hlavní jídlo, nebo ji nechat do druhého dne zabalenou v alobalu a pak nakrájet na plátky jako studené pohoštění pro návštěvu. Výborně se mi osvědčila zejména na Silvestra.