Doba přípravy: 60 - 90 minut
- asi 9 kg brambor (varný typ A, salátové)
- 3 tatarská omáčka 650 ml
- 1 ks majonéza 650 ml
- 10 ks vajíčka
- 1 máslo 250 g
- hrášek s mrkví sterilované (konzerva nebo sklenice asi 400 ml)
- 1 sklenice domácích sterilovaných okurek 750 ml
- kmín celý, ocet, sůl
1. Brambory omyjeme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a kmín.
Vaříme ve slupce až jdou propíchnout špejlí. Pozor nepřevařit! Slijeme a po částečném zchladnutí oloupeme a speciálním kráječem nakrájíme na hranolky.
2. Hrášek oddělíme od mrkve a obojí scedíme. Máslo rozpustíme, osolíme, opepříme rozmixujeme společně s mrkví.
3. Vejce uvařená natvrdo nakrojíme na šestiny v kráječi vajec a pak klasicky na kolečka. Okurky nakrájíme na malé kostičky.
4. Smícháme máslovo-mrkvovou směs, tatarky, majonézu, nakrájená vajíčka, okurky a hrášek. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
5. Nakonec pomalu vmícháme nakrájené brambory tak, aby se co nejméně polámaly.
Poznámka: Pokud je salát příliš „mokrý“, přivaříme brambory. Pokud je naopak příliš „suchý“ (např. do druhého dne), přidáme tatarku.