Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 3 - 4 porce
- 0,5 kg brambor vařených ve slupce
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 0,2 dcl vývaru
- 1 červená cibule
- asi 5 lžic hrášku (používám mražený ze zahrady a spařený horkou, osolenou vodou)
- 1 malá majolka
- 1 jogurt
- 1 kyselá okurka
- 5 vajec natvrdo
- hořčice, sůl, pepř
1. Brambory uvaříme ve slupce v bohatě osolené vodě. Necháme častečně vychladnout, ovšem ještě teplé je oloupeme, nakrájíme a zalejeme teplým vývarem.
2. Mezitím si dáme vařit zeleninu v osolené vodě, na skus - ne doměkka.
3. Z nasáklých brambor slijeme vývar, aby neplavaly, přidáme vejce (bílky krájím najemno, žloutky nechávám vcelku, ty se pak rozmíchají). K tomu přihodíme spařený a vychladlý hrášek, na kostičky nakrájenou a vychladlou zeleninu, najemno nakrájenou cibulku.
4. Přidáme asi lžíci hořčice, osolíme, opepříme a přidáme majonézu a podle chuti bílý jogurt. Kdo má rád salát kyselejší, může přidat na jemňoučko pokrájenou kyselou okurku.
5. Vše důkladně promícháme a necháme minimálně 12 hodin v lednici odpočinout.
Poznámka: Tento recept obmněňuji za salát, který děláme celoročně k řízkům: nepřidává se majonéza, zelenina ani vejce, pouze brambory nasáklé vývarem, který se neslévá. Patří tam jen cibulka a okurka najemno, lžíce hořčice, lžíce octa a lžíce cukru. Vše se promíchá a salát se jí teplý.
K řízkům v trojobalu z vepřové kotlety si už nedokážu představit žádnou jinou přílohu.