Třikrát brambory: vytvořte z obvyklé přílohy žádané hlavní jídlo

  2:24
Jestli má nějaká surovina v české kuchyni pevné postavení, tak je to brambora. Milujeme ji jako přílohu, vykouzlit z ní dokážeme i vynikající hlavní jídla. A protože podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří, nabízíme vám další inspiraci.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem. | foto: Isifa

Při výběru brambor byste měli vědět, jaké jídlo z nich budete připravovat. Existuje několik druhů brambor a každý se hodí pro něco jiného. Varný typ A se hodí "na loupačku" nebo do bramborového salátu a ke gratinování, typ B se hodí na přílohy, na hranolky, do polévek nebo i do salátů, typ C pak hlavně k přípravě kaší, na bramboráky, na bramborové těsto nebo k pečení ve slupce.

Pokud ale už máte zemáky doma a netušíte, jaký jsou typ, použijte snadný fígl. Bramboru rozpulte a půlkami o sebe chvíli třete - pokud se k sobě začnou lepit, je to důkaz, že v sobě mají dost škrobu a hodí se například na knedlíky. Jestli se ale objeví naopak voda, jsou ideální na salát. Pokud chcete brambory zbavit nadměrné škrobivosti, namočte je oloupané a pokrájené na půl hodiny do studené vody.

Při vaření dáváme brambory vždy do vroucí osolené vody, aby se v nich uchovalo co nejvíce prospěšných látek. Jestli preferujete brambory oloupané či ve slupce, je už na vás.

S jarem, po dlouhé době skladování, bychom si u brambor měli dávat pozor na hlízy, v kterých se objevuje jedovatý solanin, a ty naklíčené raději už nepoužívat. Pokud ano, všechny klíčky odstraňte a očka po nich vyřízněte do hloubky. Z brambor je třeba odstranit i zelená nezralá místa, kde je také zvýšená koncentrace solaninu. Zbavte se i zmrzlých brambor, které zesládnou, nebo je použijte na přípravu sladkých jídel.

Bramborové měsíčky

Bramborové měsíčky.

Příprava: 15 minut + pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 cibule nebo 1 větší jarní cibulka
• 4 rajčata
• 1 malá chilli paprička
• olivový olej
• 1 lžička balsamikového octa
• čerstvá petržel
• 800 g brambor
• sůl, pepř
• 2 lžíce sezamových semínek

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričku rozkrojíme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
3. Cibuli a chilli papričku orestujeme na lžíci oleje, přidáme nakrájená rajčata a společně s balsamikovým octem povaříme asi 3-5 minut, aby se odpařila část tekutiny. Necháme vychladnout a přimícháme nasekanou petržel.
4. Omyté brambory osušíme, nakrájíme na měsíčky, promícháme se 4 lžícemi olivového oleje, solí, pepřem a sezamovými semínky a dáme péct na 30 až 40 minut podle velikosti brambor.
5. Hotové upečené brambory dosolíme a podáváme s rajčatovou salsou.

Bramborové vějířky

Bramborové vějířky.

Příprava: 10 minut + pečení 45–50 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• 4 lžíce olivového oleje
• sušený rozmarýn
• sůl, pepř
• 2 lžíce slunečnicových semínek
• 2 lžíce dýňových semínek

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory omyjeme, dobře očistíme kartáčkem nebo oloupeme.
2. Připravíme si dvě stejně vysoká prkénka, mezi něž brambory položíme a pokrájíme je po celé délce na plátky. Prkénka zaručí, že bramboru nepřeřízneme celou. Z dvojitého alobalu připravíme čtyři balíčky.
3. Brambory položíme na alobal řeznou stranou nahoru, vetřeme olej, ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem a zabalíme.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut podle velikosti brambor. Deset minut před dokončením rozevřeme alobal, posypeme směsí semínek a dopečeme.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem.

Příprava: 20 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

• tuk na vymazání
• strouhanka
• 1 kg brambor
• 2 hrušky
• 100 g sýra s modrou plísní
• 250 ml smetany na vaření
• sůl

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
2. Brambory oloupeme, propláchneme vodou, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky.
3. Obvod zapékací mísy vyložíme plátky brambor, pak vyskládáme hrušky a doplníme střed mísy znovu plátky brambor.
4. Sýr rozdrobíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubším struhadle. Promícháme se smetanou a případně podle chuti s trochou soli - nemusí být, sýr je dost slaný.
5. Brambory zalijeme směsí smetany a sýra, zakryjeme vrstvou alobalu a zakryté pečeme asi 40 minut. Brambory odkryjeme, vyzkoušíme, jestli jsou měkké, a zapečeme podle potřeby 5-8 minut dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....