7 lžic toastového chleba
3 vejce
2 dl mléka
50 g měkkého másla
4 lžíce cukru moučky
4 lžíce malin
1 lžíce mletého máku(ořechů)
několik kapek citronové šťávy
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formiček
1. Z chleba odkrojíme kůrku, nakrájíme ho na kousky a pokropíme je mlékem. Měkké máslo utřeme s cukrem a postupně do směsi zašleháme žloutky a 1 celé vejce, až vznikne světle hustá pěna. Zbylé 2 bílky ušleháme do tuhého sněhu společně s citronovou šťávou.
2. Z vlhkého chleba vymačkáme přebytečnou tekutinu a rozmělníme ho. Chlebovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou, přidáme mák a po lžících sníh.
3. Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny (pokud je nemáme, použijeme dvojité papírové košíčky, které není nutné vymazávat a vysypávat).
4. Do středu těsta vmáčkneme vždy asi 4 ks malin a vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C. Muffiny pečeme asi 20 minut.
Poznámka: Muffiny máme moc rádi na jakkýkoliv způsob. Rádi do nich dáváme kvalitní hořkou čokoládu. A mají jednu výhodu: každou variantu si lze vzít s sebou na výlet a pak v ruce na pikniku se jen oblizovat. :-)