Čtenářský recept: Myslivecká paštika

  14:08

Ilustrační snímek | foto: In Images

Doba přípravy: 30 min. + 3 dny
Množství: 8 porcí

  • 1/2 kg tučnějšího mletého masa
  • 250 - 300 g kuřecích nebo kachních jater (i mražených)
  • 3 - 4 lžíce ferenetu (brandy, dezertního vína)
  • pepř mletý i drcený
  • mleté nové koření
  • tymián
  • jalovec
  • muškátový oříšek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1/2 - 1 šálek namočených sušených hub

1. Syrové maso i játra rozmixujeme i s cibulí a česnekem, hodně nakořeníme a osolíme, přidáme alkohol - fernet se osvědčil výborně. Chuť musí být silná, rozleží se a byla by fádní. Promíchanou směs zakryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice uležet.
2. Druhý den směs ochutnáme, zda není třeba přisolit a přikořenit, přidáme pokrájené houby. Můžeme použít i jinou přísadu: pokrájené sušené švestky, jablkové hranolky, kostičky uzeného jazyka, brusinky, ořechy, olivy.
3. Směs napěchujeme bez vzduchových bublin do paštikové či zapékací misky. Formou několikrát klepneme, aby ušel přebytečný vzduch. Nemáme-li víko, překryjeme formu dvojitým alobalem, který po stranách přimáčkneme a navrch několikrát probodneme. Formu postavíme do pekáče či hlubokého plechu, zalijeme vařící vodou aspoň do třetiny výšky nádoby a pečeme na 150 stupňů (aby voda mírně bublla) dvě až dvě půl hodiny.
4. Z paštiky se vypeče sádlo i šťáva, musíme ji opatrně vytahovat z trouby. Necháme ji chladnout a vlažnou paštiku zatížíme. K tomu je nejlepší zakrýt menším prkénkem a na něj postavit kilové závaží, konzervy, kameny apod. Tím se paštika spojí a během chladnutí nasákne zpět i něco vypečené šťávy. Zbytek zrosolovatí ve formě a spolu se sádlem je výbornou pochoutkou. Zatíženou paštiku raději postavíme na tác, přebytečné sádlo může vytékat.
5. Od dalšího dne můžeme jíst, chutě se ještě rozleží. V lednici pod fólií vydrží téměř týden. Zmražení jí nesvědčí.

TIP: Příprava paštiky není složitá, ale je třeba ji rozfázovat do několika dnů. Nejprve si umícháme maso, další den pečeme a další den jíme. Použijeme-li příliš libové maso, bude paštika suchá. Můžeme k němu přidat i více špeku nebo syrové sádlo.

Poznámka: Paštiku jsem začala péci pro narozeniny před pěti lety, od té doby ji dělám aspoň dvakrát ročně pravidelně. Na receptu mě baví jeho jednoduchost (žádné škroboviny ani další bílkoviny) a možnosti variací - do paštiky se dá přidat téměř cokoli a vytvořit i působivou mozaiku na řezu. 

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...