Nakládaný hermelín, smažák, tatarák. Uvařte si české lidovky

  14:53
Tyhle jídla objevíte v jídelních lístcích snad každé české hospody. Smažený sýr navíc bývá jednou z mála vegetariánských alternativ. A i když se v daném pohostinství nevaří, sklenice s utopenci či nakládanými hermelíny nesmí chybět vystavená na výčepu. Lidovky jsou prostě klasika.
Francouzské brambory.

Francouzské brambory. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín.

Příprava: 20 minut + odležení 7 dní

Pro 6 osob

• 12 stroužků česneku
• sůl
• 1 velká cibule
• 6 hermelínů
• 2–3 naložené beraní rohy
• 2 naložené feferonky
• 3 bobkové listy
• 2 lžičky celého černého pepře
• 1 lžička zeleného pepře
• několik kuliček nového koření
• olej

1. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka.
2. Hermelíny příčně překrojíme, namažeme česnekem a přiklopíme zpět k sobě.
3. Ochucené hermelíny naskládáme do sklenice střídavě s plátky cibule, beraními rohy a feferonkami, přisypeme koření a zalijeme olejem.
4. Láhev uzavřeme a necháme odležet alespoň týden v chladu.

Tatarák s topinkami

Tatarák s topinkami.

Příprava: 40 minut + smažení 8 minut

Pro 4 osoby

• 700 g hovězí svíčkové
• sůl, pepř
• 1 malá cibule
• 4 žloutky
• 8 plátků chleba
• olej nebo sádlo
• 4 stroužky česneku
• čerstvá petržel
• mletá sladká paprika
• hořčice plnotučná nebo dijonská
• worchester
• tabasco
• chilli omáčka
• kečup

1. Maso omyjeme, osušíme, odblaníme, naškrábeme nebo umeleme, lehce ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
2. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
3. Maso rozdělíme na čtyři díly, kuchyňské tvořítko naplníme porcí masa, uhladíme a vyklepneme na talíř. Uděláme do něj důlek, který naplníme žloutkem.
4. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme překrájené plátky chleba do zlatohněda a potřeme je česnekem.
5. Porce masa obložíme nasekanou cibulí, petrželí, kořením.
6. Každý si tatarák umíchá a dokončí podle své chuti.

Francouzské brambory

Francouzské brambory.

Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• olej
• strouhanka
• 4 vejce
• 300 g uzeniny nebo uzeného masa
• 1 menší cibule
• kmín
• sůl, pepř
• 200 ml mléka nebo smetany na vaření

1. Brambory omyjeme a uvaříme téměř doměkka ve vodě. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Dvě vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
3. Uzeninu nebo maso pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.
4. Na pánvi na oleji opečeme cibuli, přidáme trochu kmínu, přisypeme uzeninu a společně opečeme.
5. Mísu vyložíme polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Pokryjeme vrstvou uzeniny s cibulí, poklademe plátky vajec a dokončíme horní vrstvou brambor.
6. Necháme asi 15 minut zapéct, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými zbylými vejci, solí a pepřem a dopečeme.

Smaženka

Smaženka.

Příprava: 5 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

• 8 plátků chleba
• 3 velká vejce
• 3 lžíce mléka
• sůl, pepř
• 1 cibule
• 1 menší salátová okurka
• 2 rajčata
• 1 paprika
• salát
• olej

1. Plátky chleba přepůlíme. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Zeleninu omyjeme a nakrájíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej. Plátky chleba necháme chvíli nasáknout ve vaječné směsi a pak je po obou stranách opečeme na oleji dozlatova.

Smažený sýr

Příprava: 10 minut + smažení 10–15 minut

Smažený sýr.

Pro 4 osoby

• 4 silnější plátky sýra eidam
• 2 velká vejce
• sůl
• 2 lžíce mléka
• 4 lžíce hladké mouky
• strouhanka
• olej

1. Plátky sýra příčně překrojíme. Vejce rozšleháme se solí a mlékem, přimícháme hladkou mouku.
2. Sýr obalíme dvakrát v těstíčku a ve strouhance.
3. Obalený sýr smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova po obou stranách.
4. Hotové osmažené kousky necháme okapat na papírových utěrkách nebo vrstvě ubrousků a podáváme s vařenými bramborami nebo domácími hranolky a tatarskou omáčkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...