Připravte si slavnostní koktejl se sektem. Barvu zvolte podle nálady

  0:52
Máte rádi sekt a chcete jeho chuť ještě více podtrhnout? Připravte si lahodný koktejl, který dodá vašim kouzelným chvílím ještě více lesku. Příprava je velmi jednoduchá a chuť si můžete zvolit podle vaší oblíbené barvy.
Sekt je ideální přísadou do letních osvěžujících koktejlů. (Ilustrační snímek)

Sekt je ideální přísadou do letních osvěžujících koktejlů. (Ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Oranžový umělecký Bellini

Oranžový Bellini

  • 1 ks čerstvé vyzrálé oloupané broskve
  • sekt na dolití (doporučujeme demi sec nebo brut)

1. V elektrickém mixéru rozmixujeme broskev na hladkou kaši, nalijeme do sektové sklenky a dolijeme až po okraj sektem. Koktejl ozdobíme dílkem broskve.
2. Tento lehce opojný drink se vyznačuje plnou ovocnou chutí a sytě zlato-oranžovou barvou. Nejlépe chutná vychlazený a hodí se především jako welcome drink na letní party pod hvězdami.

TIP: Pokud zrovna nemáte čerstvou broskev, můžete použít kompotovanou nebo 100% broskvový džus. Podle chuti můžeme vyměnit broskve i za meruňky.

Proč se koktejl jmenuje Bellini?
Vymyslel ho Giusníeppe Cipriani z Benátek v 1. polovině 20. století. Specifická výrazná barva koktejlu mu evokovala barvu na obrazech malíře Giovanni Belliniho.

Žlutá voňavá Mimosa

Žlutá voňavá Mimosa

  • 10 cl sektu (doporučujeme demi sec)
  • 10 cl pomerančového džusu
  • 0,5 cl Grand Marnier

1. Do skleničky nalijeme sekt a doplníme dobře vychlazeným pomerančovým džusem.
2. Na hladinu drinku nalijeme Grand Marinier. Poté ozdobíme přepůleným plátkem pomeranče.

Proč se koktejl jmenuje Mimosa?
Teno populární koktejl byl poprvé namíchán francouzským barmanem v hotelu Ritz v Paříži z roku 1925. Dostal jméno po tropické kvetoucí křovině s jasně žlutou barvou.

Hnědá záludná Baracuda

Hnědá záhadná Baracuda

  • 2 cl tmavého kubánského rumu
  • 2 cl ananasového džusu
  • šťáva z 1 limetky
  • 10 cl sektu (doporučujeme brut)

1. Do skleničky vložíme kostkový led, přidáme rum, džus a šťávu z limetky.
2. Dolijeme sektem a přidáme do koktejlu míchátko.

Proč se koktejl jmenuje Baracuda?
Protože jeho konzumace ve větším množství je stejně zrádná jako ryba s velmi ostrými zuby jménem barakuda. Vzhledem k tomu, že základem koktejlu je i rum, nabízí se i spojení s námořníky, kteří ještě v 18. století chytali barakudy velké až 4,5 metru. Dnes už mají tyto ryby sice maximálně 2,8 metru, ale koktejl chutná pořád stejně lahodně.

Black Velvet

Black Velvet

  • 2 cl sektu (doporučujeme brut)
  • 2 cl pivo Guiness

1. Do vychlazené skleničky nalijeme sekt.
2. Na hladinu dolijeme Guiness.

Proč se koktejl jmenuje Black Velvet?
Tento nápoj vymyslel barman v Brook´s Clubu v Londýně roku 1861. V tomto roce zemřel princ Albert, Anglie truchlila, lidé chodili v černém a všude viselo černé sukno. Barman usoudil, že by i sekt měl truchlit, a proto ho zkombinoval s černým pivem.

Temně rudý Pink Chevrolet s mátou

Pink Chevrolet

  • 6 jahod
  • 2 lístky čerstvé máty
  • 2 cl sektu (doporučujeme demi sec)
  • ledová tříšť

1. Do mixéru dáme jahody, led a lístky máty. Promixujeme a přes sítko nalijeme do skleničky.
2. Dolijeme sektem a ozdobíme přepůlenou jahodou.

Proč se koktejl jmenuje Pink Chevrolet?
Tento koktejl měl svou největší slávu v 80. letech minulého století v Hollywoodu. Krásné ženy si na večírcích ve vyhlášených barech objednávaly právě tento drink a čekaly, až je někdo domů odveze růžovým chevroletem.

Trocha sektologie...

Co je sekt?

Šumivé víno z hroznů nebo z vín ze stanovené pěstitelské oblasti, které splnilo předepsanou dobu výroby a zrání a vykazuje obsah alkoholu nejméně 10 %.

Sladký nebo brut?

Podle obsahu zbytkového cukru se sekty označují jako:

Extra brut - obsah cukru je 0 až 6g/l

Brut - obsah cukru je nižší než 15 g/l

Extra dry - obsah cukru je 12 až 20 g/l

Sec - obsah cukru je 17 až 35 g/l

Demi-sec - polosuché, obsah cukru je 33 až 50 g/l

Doux, sladké - obsah cukru je vyšší než 50 g/l

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...