První díl receptů na nejoblíbenější polévky

  0:54
Druhý díl letní kuchařky se zabývá základem české kuchyně - teplými a výživnými polévkami. Každý z nás má svoji oblíbenou, která chutná a leckdy i léčí.
Cibulačka.

Cibulačka. | foto: Isifa

Kuřecí vývar s nudličkami

Kuřecí vývar s nudličkami.

Příprava: 20 minut+ vaření 90 minut

Pro 6 osob

* 2 kuřecí skelety
* 2 kuřecí stehna
* sůl, celý pepř
* bobkový list
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* kousek pórku
* 2 lžíce másla
* nudle
* čerstvá petržel

Recept na domácí nudle

200–250 g mouky
2 vejce
Na vál prosejte mouku, udělejte do ní důlek, do kterého rozklepnete vejce, a nožem je s moukou rozmíchejte. Případně přidejte lžičku až dvě vody. Zpracované těsto rozválejte na tenký plát a nechte na utěrce proschnout. Proschlý plát těsta rozřežte na pruhy, poskládejte je na sebe a ostrým nožem odkrajujte tenčí nudle. Nudle rozsypte na utěrku doschnout. Pokud chcete nudle usušit a uchovat delší dobu, nikdy těsto na nudle nesolte.

1. Skelety a stehna vložíme do většího hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, koření a necháme pomalu provářet asi hodinu. Sběračkou odebereme vzniklou pěnu z povrchu polévky. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
2. Vývar scedíme, maso necháme vychladnout, obereme je od kostí a pokrájíme. Vývar dáme znovu vařit.
3. Očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu orestujeme na másle a vložíme do vroucího vývaru, povaříme ji do změknutí.
4. Nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě.
5. Do hotové polévky vrátíme pokrájené maso, dosolíme, dochutíme čerstvě posekanými bylinkami a přelijeme do talířů s uvařenými nudlemi.

Kulajda

Kulajda.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek sušených hub
* 3 velké brambory
* sůl
* kmín
* 100 ml smetany na vaření
* 2 lžíce hladké mouky
* 150 ml zakysané smetany
* 2 vejce
* čerstvý kopr
* ocet

1. Houby zalijeme horkou vodou a necháme je čtvrt hodiny změknout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory a houby zalijeme asi litrem vody, osolíme, přidáme kmín a povaříme doměkka. Přilijeme vodu z hub.
3. Sladkou smetanu rozkvedláme s moukou a přilijeme do polévky, povaříme.
4. Přimícháme zakysanou smetanu, prohřejeme a do polévky přilijeme rozklepnutá a rozmíchaná vejce. Přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí a octem.

Cibulačka

Cibulačka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cibule
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce oleje
* 1 lžíce cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
* sůl, pepř
* 1 menší bageta
* 80 g sýra

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší cibule na půlkolečka.
2. V širším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a cibuli na něm opékáme, po15 minutách přisypeme lžíci cukru a opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje.
3. Opečenou cibuli zalijeme vínem, povaříme, přilijeme horký vývar, dochutíme solí, pepřem a pomalu povaříme dalších dvacet minut.
4. Na plátky nakrájenou bagetu posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem, aby se sýr rozpustil.

Dršťková polévka

Dršťková polévka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězích drštěk (vařených)
* 1 cibule
* kmín
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce mouky
* sladká paprika
* 1,5 l hovězího vývaru
* sůl, pepř
* majoránka
* 2 stroužky česneku

1. Dršťky pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli s kmínem, zasypeme moukou společně osmahneme a přimícháme papriku.
3. Cibulovou jíšku zalijeme horkým vývarem, rozmícháme a společně provaříme asi 20 minut.
4. Do polévky přimícháme dršťky, přidáme sůl, pepř a provaříme dalších deset minut.
5. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Do dršťkové polévky přidejte trochu nastrouhané kořenové zeleniny. Také je velice důležité připravit si tmavou jíšku, tu nechat následně pořádně provařit, aby zmizela chuť mouky.

Hrášková polévka

Hrášková polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 2 lžíce oleje nebo másla
* 3/4 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* 200 ml smetany na vaření
* sůl, pepř

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a cibuli na něm smažíme, dokud nezesklovatí, přidáme horký vývar, hrášek a povaříme 5–7 minut.
3. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme.
Polévku prohřejeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...