Základem je šťáva z citronu
Šťáva z citronu patří mezi přírodní "konzervanty". Navíc pomáhá udržovat surovinám původní barvu, jahody tak zůstanou krásně červené a banán nezhnědne. Je ale také neuvěřitelně zdravá. Pije se v rámci detoxikačního programu, má antibakteriální účinky a pomáhá odstraňovat usazené soli v organismu. Šťáva z citronu je přírodním léčitelem při dně, odstraňuje kloubní potíže, rozpouští žlučové kameny, pročišťuje játra a ledviny. Zlepšuje trávení, reguluje tělesnou váhu a má pozitivní vliv na krevní oběh.
Jahodová zmrzlina s jogurtem
Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci
- 3 - 4 jahody
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 4 lístky stévie sladké
- šťáva z citronu
1. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme.
2. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké.
3. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.
Tip: Stévie sladká je bylinka, která umí osladit život přírodní cestou. Neobsahuje žádné kalorie a účinně likviduje bakterie v ústní dutině.
Zmrzlina z banánu a nektarinek
Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci
- ½ menšího banánu
- ½ nektarinky
- šťáva z citronu
1. Vidličkou v misce rozmačkáme banán.
2. Přidáme k němu na malé kostičky nakrájenou nektarinku a pár kapek šťávy z citronu.
3. Lžičkou vložíme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.
Tip: Zralý banán obsahuje lehce stravitelné cukry, v kombinaci s nektarinkou už nemusíte ničím dalším zmrzlinu doslazovat.
Zmrzlina z melounu, blumy a meduňky
Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci
- 1 plátek vodního melounu
- ½ blumy
- šťáva z citronu
- 2 lístky čerstvé meduňky
- 1 lžička agáve sirupu
1. Meloun a blumu nakrájíme na menší kostičky.
2. Přidáme pár kapek šťávy z citronu, nasekanou meduňku a k doslazení agávový sirup.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby dolijeme troškou vody a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.
Tip: Sirup z agáve se hodí tam, kde již není třeba další příchutě. Můžete jej však nahradit medem nebo třtinovým cukrem.
Zmrzlina a la mojito
Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci
- 1 malý chemicky neošetřený citron
- 1 lžička třtinového cukru
- 2-3 lístky čerstvé máty
1. Citron omyjeme, z jedné půlky vymačkáme šťávu a druhou půlku nakrájíme na malé kostičky.
2. Smícháme s třtinovým cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby přilijeme vodu a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.
Tip: Ideální kombinací je spojení běžného citronu s limetkou. Ta dodá zmrzlině nejen barvu, ale i zajímavou chuť.