Melounová, banánová, mojitová. Pochutnejte si na domácích zmrzlinách

  2:49
Připravit si domácí zmrzlinu, která osvěží a vydá i za malou svačinku pro celou rodinu, je hračka. Stačí nakoupit sezonní ovoce, mít doma čerstvé bylinky a bílý jogurt. Pak už jen záleží na naší fantazii.

Domácí ovocné zmrzliny | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Základem je šťáva z citronu

Šťáva z citronu patří mezi přírodní "konzervanty". Navíc pomáhá udržovat surovinám původní barvu, jahody tak zůstanou krásně červené a banán nezhnědne. Je ale také neuvěřitelně zdravá. Pije se v rámci detoxikačního programu, má antibakteriální účinky a pomáhá odstraňovat usazené soli v organismu. Šťáva z citronu je přírodním léčitelem při dně, odstraňuje kloubní potíže, rozpouští žlučové kameny, pročišťuje játra a ledviny. Zlepšuje trávení, reguluje tělesnou váhu a má pozitivní vliv na krevní oběh.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Ilustrační snímek

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 3 - 4 jahody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky stévie sladké
  • šťáva z citronu

1. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme.
2. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké.
3. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Stévie sladká je bylinka, která umí osladit život přírodní cestou. Neobsahuje žádné kalorie a účinně likviduje bakterie v ústní dutině.

Zmrzlina z banánu a nektarinek

Banán

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • ½ menšího banánu
  • ½ nektarinky
  • šťáva z citronu

1. Vidličkou v misce rozmačkáme banán.
2. Přidáme k němu na malé kostičky nakrájenou nektarinku a pár kapek šťávy z citronu.
3. Lžičkou vložíme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Zralý banán obsahuje lehce stravitelné cukry, v kombinaci s nektarinkou už nemusíte ničím dalším zmrzlinu doslazovat.

Zmrzlina z melounu, blumy a meduňky

Meduňka

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 plátek vodního melounu
  • ½ blumy
  • šťáva z citronu
  • 2 lístky čerstvé meduňky
  • 1 lžička agáve sirupu

1. Meloun a blumu nakrájíme na menší kostičky.
2. Přidáme pár kapek šťávy z citronu, nasekanou meduňku a k doslazení agávový sirup.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby dolijeme troškou vody a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Sirup z agáve se hodí tam, kde již není třeba další příchutě. Můžete jej však nahradit medem nebo třtinovým cukrem.

Zmrzlina a la mojito

Citroník limonový (Citrus limon)

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2-3 lístky čerstvé máty

1. Citron omyjeme, z jedné půlky vymačkáme šťávu a druhou půlku nakrájíme na malé kostičky.
2. Smícháme s třtinovým cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby přilijeme vodu a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Ideální kombinací je spojení běžného citronu s limetkou. Ta dodá zmrzlině nejen barvu, ale i zajímavou chuť.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...