Velikonoční soutěž o kurz vaření: Vepřové koleno s nádivkou

  14:34
Ještě do dnešních 16 hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Vepřové koleno | foto: Profimedia.cz

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 2 zadní vepřová kolena
  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 2 velké žluté cibule
  • 2 velké červené cibule
  • cca 8 stroužků česneku
  • cca 1 dcl octa (nejlépe jablečný nebo vinný)
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • drcený kmín
  • cukr, sůl

Na nádivku:

  • 40 dkg uzeného masa
  • vývar z uzeného masa
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 5 rohlíků
  • 4 dkg másla
  • 4 lžíce bylinek (kopřivy, kontryhel, petržel, libeček, pažitka, smetánka aj.)
  • kostka droždí
  • trocha mléka na kvásek
  • mletý pepř, sůl

1. Kolena omyjeme, očistíme a na kůži uděláme křížem zářezy až do masa (asi 2 cm od sebe). Ze všech stran podle chuti osolíme, okmínujeme a potřeme prolisovanými stroužky česneku.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky (osminky) a posypeme jí dno hlubokého pekáče. Na cibuli položíme kolena, podlijeme trochou vody a bez pokličky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut zprudka zapéct.
3. Potom zmírníme teplotu na 160 °C, pekáč přiklopíme pokličkou a pečeme doměkka asi 1,5 hodiny, záleží na velikosti kolen. Během pečení kolena otáčíme, pokud je potřeba podléváme.
4. Když jsou kolena měkká, vyjmeme je z pekáče a do výpeku přidáme kysané zelí, vhodíme bobkové listy, nové koření, hřebíček, přidáme podle chuti ocet, cukr a sůl. Na zelí položíme zpět kolena a vše společně pečeme, až je kůže zlatá a křupavá. Můžeme využít gril, ale pozor, abychom nepodávali uhlí.
5. Podáváme s chlebem, houskovými knedlíky nebo v tuto chvíli s velikonoční nádivkou.
6. Tu si připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostky a spaříme přecezeným horkým vývarem po vaření uzeného. Přidáme na kostky pokrájené maso, rozkvedlané žloutky, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, najemno posekané bylinky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků a směs vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nádivka je hotová, když se okraje začnou odchlipovat od plechu a špejle zůstane po zapíchnutí to nádivky suchá.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...