Ochutnejte masopustní speciality, po dlouhé zimě vám spraví náladu

  3:00
Někdo tento prastarý lidový zvyk označuje za svátek obžerství. Napadá vás ale v dlouhé zimě lepší zábava, než je dobré jídlo? Plné břicho vám teď zlepší náladu. Ochutnejte zabijačkové speciality, huspeninu nebo čočkovou polévku.
Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

Pečená jehněčí kýta

Příprava: 12 hodin + 90 - 120 minut pečení

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

* 4 stroužky česneku
* 5 lžic medu
* 2 lžíce dijonské
* hořčice
* 1 lžička mletého pepře
* 1 lžička citronové kůry
* 2,5 - 3 kg jehněčí kýty s kostí
* sůl

Porce pro 4 osoby

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, promícháme v misce s medem, hořčicí, pepřem a citronovou kůrou.
2. Očištěnou a osušenou jehněčí kýtu potřeme připravenou marinádou, zakryjeme a necháme přes noc marinovat v chladu.
3. Troubu rozehřejeme na 220 °C, kýtu přendáme do pekáče, osolíme, překryjeme volně alobalem a pečeme.
4. Po dvaceti minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60 - 90 minut.
5. Po dopečení necháme maso deset minut dojít, než je naporcujeme, aby nám nevytekla šťáva.

Huspenina

Příprava: 30 minut + 4 hodiny vaření 

Huspenina v chlebu

* 2 vepřová kolena
* 4 vepřové nožičky
* sůl
* 8 kuliček černého pepře
* 8 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* mletý pepř
* 1 velká mrkev
* 1/4 celeru
* 1 menší petržel
* 100 ml octa
* 2 sladkokyselé okurky

Porce pro 4 osoby

1. Vepřové koleno i nožičky dobře očistíme a zbavíme chlupů. Vložíme do vroucí vody, krátce povaříme, slijeme a dáme vařit v čerstvé osolené vodě s kořením na dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Okurky pokrájíme na plátky.
3. Hotová kolena a nožičky vyjmeme z vývaru, vykostíme, maso i kůže nadrobno pokrájíme.
4. Vývar přecedíme, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Ke konci varu přidáme do vývaru cibuli a asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, mletým pepřem, octem. Promícháme s pokrájeným masem a kůžemi, okurkou a nalijeme do studenou vodou vypláchnutého pekáče.
5. Huspeninu necháme v chladu ztuhnout a podáváme s chlebem, nasekanou čerstvou cibulí a octem.

Čočková polévka v chlebu

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření 

Čočková polévka v chlebu

* 4 malé bochníčky chleba
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička mleté papriky
* 250 g předem namočené čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 1 mrkev
* majoránka
* sůl
* hrst zelených fazolek
* 2 nožky klobásy nebo párku

Porce pro 4 osoby

1. Bochníčky chleba seřízneme a vydlabeme střídku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme slitou a okapanou čočku.
2. Zalijeme vývarem a dolijeme vodou. Vaříme do poloměkka.
3. Brambory a mrkev očistíme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme nebo jemně nasekáme.
4. K povařené čočce přisypeme brambory a mrkev, osolíme a dovaříme doměkka. Ke konci varu vložíme do polévky překrájenou uzeninu a fazolky a společně prohřejeme.
5. Polévku dochutíme solí, majoránkou a rozdělíme ji do bochníčků chleba.

Kachna s cibulí a jablky

Příprava: 20 minut + pečení 150 - 180 minut

Kachna s cibulí a jablky

* 1 kachna (2,5 kg)
* sůl
* 5 menších jablek
* 3 cibule
* 2 lžičky citronové šťávy
* rozmarýn
* 2 lžíce másla

Porce pro 4 osoby

1. Kachnu omyjeme a osušíme. Osolíme a sůl vetřeme i dovnitř kachny. Necháme odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, jablka omyjeme, nakrájíme na měsíčky nebo přepůlíme. Promícháme s citronovou šťávou a rozmarýnem.
3. Kachnu naplníme částí cibule a jablek, pomažeme rozpuštěným máslem, položíme na pekáč prsy dolů a zapečeme. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 160 °C, podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme další hodinu.
4. Během pečení odebíráme tuk, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
5. Po dvou hodinách pečení kachnu odkryjeme, otočíme, do pekáče přidáme zbylá jablka a cibuli a kachnu dopékáme již odkrytou.

Domácí kachní paštika

Příprava: 40 minut + 50 minut pečení

Domácí kachní paštika

* 150 g špeku
* 1 cibule
* 1 bobkový list
* 700 g kachního masa
* 300 g vepřového masa
* 250 ml smetany
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu

Porce pro 4 osoby

1. Troubu předehřejeme na 90 °C. Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme pokrájenou cibuli a bobkový list, společně orestujeme. Vyjmeme bobkový list.
2. Pokrájené kachní a vepřové maso najemno umeleme. K umletému masu přidáme orestovanou cibuli se špekem a ještě jednou umeleme nebo rozmixujeme.
3. Smetanu promícháme s vejci,ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem.
4. Masovou hmotu promícháme se smetanou s vejci, naplníme jí formu a pečeme v troubě ve vodní lázni 50 - 60 minut.
5. Po upečení necháme paštiku zchladnout, vršek paštiky pokrytý vrstvou alobalu zatížíme a necháme úplně vychladnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...