Ryby: zdravé, snadno k sehnání a lehké na přípravu

  9:17aktualizováno  12:17
Ať si vyberete jakoukoliv rybu, neprohloupíte. Skvěle chutná, zdraví zajásá a některé jsou velmi dostupné.

Treska s okurkovou omáčkou. | foto: Isifa

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce ryby - bělomasá treska
* 1 malá petržel
* 2 menší mrkve
* 1/4 fenyklu
* 1 velká cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml bílého vína
* 100 ml zeleninového vývaru
* 600 g rozmraženého hrášku
* 5 čerstvých mátových lístků
* 1 citron

1. Porce ryby omyjeme a osušíme. Omytou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Troubu zahřejeme na 80°C.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu, vyjmeme ji z pánve a uchováme v teple v troubě.
3. Ve stejné pánvi zahřejeme víno, zeleninový vývar, sůl, pepř a vložíme do něj ryby. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu na minimum a asi deset minut povaříme. Hotovou rybu odložíme do tepla k zelenině.
4. Do vývaru z ryby přidáme máslo a šťávu povaříme za stálého míchání, dokud se část tekutiny neodpaří a šťáva nezhoustne.
5. Do hrnce s vroucí vodou vsypeme hrášek, špetku soli a nasekané mátové lístky a povaříme asi 5 minut do změknutí. Slijeme a rozmixujeme.
6. Zeleninu a ryby rozdělíme na talíře a podáváme s hráškovým pyré a měsíčky citronu.

Těstoviny s tuňákem a kapary

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

* čerstvá petrželová nať
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce černých oliv
* sůl
* 300 g těstovin
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 konzerva tuňáka v oleji
* 100 ml suchého bílého vína
* pepř
* 50 g parmazánu

1. Petržel jemně nasekáme. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme nebo prolisujeme. Větší kapary a olivy překrájíme.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme česnek, přidáme slitou konzervu tuňáka, promícháme a asi minutu společně prohříváme.
4. Přilijeme víno, kapary a olivy, polovinu petržele a vaříme na mírném plameni dvě minuty.
5. Hotové těstoviny slijeme, asi 100 ml tekutiny odložíme v hrnečku na stranu.
6. V hrnci promícháme uvařené těstoviny, tuňáka s kapary, vodu z těstovin, zakryjeme pokličkou a necháme minutu odpočinout.
7. Jednotlivé porce těstovin podáváme ochucené čerstvě mletým pepřem, zbylou petrželí a strouhaným parmazánem.

Treska s okurkovou omáčkou

Treska s okurkovou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* sůl, pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá okurka
* 600 g brambor
* 50 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* špetka cukru
* 4 lžíce bílého vína
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 žloutek
* čerstvý kopr

1. Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a polovinou tymiánu.
2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
3. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
4. Na pánvi rozpustíme máslo, rybu na něm opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
5. V jiné pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, okurku, zbylý tymián, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut.
6. Jogurt promícháme se žloutkem, přimícháme šťávu z podušené ryby a přelijeme jím okurky, společně prohříváme asi minutu.
7. Do okurek s jogurtem přisypeme uvařené brambory, promícháme a podáváme s rybou a čerstvým natrhaným koprem.

Pstruh na mandlích a hroznech

Pstruh na mandlích a hroznech.

Příprava: 10 minut + pečení 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší pstruzi
* 1 citron
* sůl
* 100 g másla
* 100 g sladkého bílého hroznového vína
* 100 g mandlových lupínků
* 150 ml bílého vína
* pepř

1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme. Citron a hroznové víno omyjeme, polovinu citronu nakrájíme na plátky, kuličky vína překrojíme, máslo rozpustíme.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.
3. Pekáč vyložíme plátky citronu a na ně položíme osolené pstruhy, polijeme polovinou rozpuštěného másla a dáme je péct do trouby.
4. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vsypeme do něj lupínky mandlí a krátce je orestujeme, přisypeme hroznové víno, přilijeme víno, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a společně povaříme asi 2 minuty.
5. Po dvaceti minutách pečení přelijeme ryby mandlemi s vínem a ještě 5-10 minut dopékáme.

Filety z pangasia s čočkou

Filety z pangasia s čočkou.

Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 300 g červené čočky
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* sůl
* mletý kmín
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 150 ml smetany na vaření
* 50 ml kokosového mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 4 porce pangasia
* 3 lžíce oleje

1. Čočku přebereme, cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm osmahneme, přidáme čočku, sůl, špetku kmínu, koriandr a zalijeme vodou. Vaříme bez pokličky mírným varem asi 10 minut, přilijeme smetanu, kokosové mléko a dovaříme doměkka.
3. Omyté a osušené porce ryby osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji nebo v troubě pod grilem.
4. Uvařenou čočku dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy.

Ryby pro zdraví

* Minimálně jednou týdně bychom měli ryby zařadit do našeho jídelníčku, protože jsou lehce stravitelné, obsahují důležité vitaminy a minerály a především pak omega-3 mastné kyseliny.
* Ryby lze péct, dusit, smažit, "sluší" jim jednoduchost, dobře se kombinují s bylinkami a zeleninou.
* Čerstvá ryba je nejlepší, poznáte ji podle čistých vypoulených očí, sytě červených žaber, pevného a pružného masa.
* Mraženou rybu po rozmrazení hned spotřebujte, nelze ji dát znovu do mrazáku. Rozmrazování se nesnažte urychlit horkou vodou, z masa bude bláto.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...