Orient na talíři: Tikka Masala, kuřecí Tandoori a jehněčí špízy

  0:35
Máte rádi orientální kuchyni plnou barev a vůní, které lahodí oku i chuťovým pohárkům? Vyzkoušejte klasiku indické kuchyně kuřecí Tandoori, Tikka Masala nebo jehněčí špízy ovoněné čerstvými bylinkami.

Kuřecí Tandoori | foto: archiv McCain

Kuřecí TandooriKuřecí Tandoori

Pro 4 - 6 osob
Příprava
: 45 minut

* 800 g stehenních řízků
* koření Tandoori
* 200 ml plnotučného bílého jogurtu
* šťáva z jedné limetky
* sůl, pepř

1. Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí.
2. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180 stupňů nebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.
3. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Tikka MasalaTikka Masala

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
45 minut

* 1 lžíce pasty Masala
* 1 velká cibule
* 1 lžíce másla
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lilek
* 4 ks kuřecích prsních řízků
* 800 g loupaných rajčat (2 plechovky)
* hrst nasekaného čerstvého koriandru
* 100 ml tučné smetany

1. Na oleji s máslem orestujeme cibuli nasekanou najemno. Přidáme pastu Masala a zlehka orestujeme.
2. Přidáme lilek na kostičky, rajčatový protlak, krájená rajčata a na větší kousky nakrájené maso. Pomalu dusíme.
3. Když je maso měkké, omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Nakonec vmícháme čerstvý koriandr.
4. Podáváme s rýží basmati, pečenými bramborami nebo plackami čapátí.

TIP: Jako přílohu můžete vyzkoušet také kořeněné hranolky s příchutí Indie.

Jehněčí špízy s mátou a koriandremJehněčí špízy s mátou a koriandrem

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
15 minut + 8 - 10 minut grilování

* 800 g mleté jehněčí plece
* 1/2 svazku máty, nasekané
* 1/2 svazku koriandru, nasekaného
* špetka kurkumy
* špetka mletého chilli koření
* citronová kůra

1. V míse smícháme všechny ingredience. Na jehly nebo špejle napichujeme přibližně 50 g masové hmoty.
2. Grilujeme po obou stranách 8 až 10 minut.
3. Podáváme se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo chlebovými plackami.

Recepty připravil šéfkuchař Martin Polačko

několik slov o šéfkuchaři

Vaření je pro Martina Polačka velkou vášní odjakživa. V průběhu svéŠéfkuchař Martin Polačko praxe působil na Slovensku, v Čechách a ve Spojených státech, dále v Thajsku a Itálii. Má velký vztah k mezinárodní, zejména orientální a italské kuchyni. Pracoval v několika restauracích zaměřených na fine-dining, působil i jako lektor kurzů vaření, poskytuje konzultace pro restaurace a jiné subjekty, zaměřuje se i na food styling. V současné době také spolupracuje s potravinářskou firmou McCain.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...