Nejlepší vánoční perníčky z celé Evropy

  7:38
Nejlepší vánoční perníčky na světě peče samozřejmě vaše maminka nebo babička. Pokud si ale přípravou tohoto cukroví chcete zpestřit letošní advent i vy, nabízíme vám tři tradiční recepty z Čech, Švédska a Německa.

Vánoční perníčky Printen z Cách

Babiččiny české perníčky

* 14 dkg hladké mouky
* 14 dkg polohrubé mouky
* 21 dkg cukru krystal
* 7 dkg medu
* 2 celá vejce
* 1⁄2 dkg sody (3 špičky kulatého nože)
* 1 lžíce koření: koriandr, anýz, skořice. vanilka, hřebíček (utlouct)

1. Vypracujeme těsto tuhé asi jako na vánočku. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Můžeme ho ale nechat odpočívat i déle (v chladu, ale ne v lednici), nejlépe v keramické nádobě.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme perníčky.
3. Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem a klademe na něj perníčky. Pečeme ve středně teplé troubě.
4. Ke konci pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme polevou z bílků a moučkového cukru.
TIP: Do těsta můžete přidat trochu kakaa nebo nutely, perníčky budou tmavší.

Švédské vánoční perníčky

* 1,5 kg hladké mouky
* 1 lžičky prášku do pečiva
* 3 dcl medu
* 4 dcl cukru
* 1 1⁄2 lžičky zázvoru
* 1 1⁄2 lžičky skořice
* 1 lžičky mletého hřebíčku
* 350 g másla nebo margarínu
* 3 dl šlehačky

1. Med s cukrem, kořením a margarínem dobře promícháme, potom po částech přidáme šlehačku.
2. Prášek do pečiva rozpustíme v troše vody a 3⁄4 mouky. Těsto přikryjeme a necháme přes noc odpočinout.
3. Pak přidáme zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválíme dotenka.
4. Vykrajujeme tvary a pečeme při teplotě 175 – 200°C.
TIP: Uvedené koření můžete nahradit balíčkem koření do perníku.

Printen perníčky z Cách

* 500 g hladké mouky
* 400g melasového sirupu
* 75 g rozinek + rum na jejich namočení
* 75 g kandované pomerančové kůry
* 75 g kandované citronové kůry
* 1 polévková lžíce perníkového koření
* 1 polévková lžíce jedlé sody
* melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení

Pošlete vánoční recept a vyhrajte

1. Namočíme rozinky do rumu a zahříváme tak dlouho, dokud jej rozinky nenasáknou. Zbytek rumu slijeme.
2. Rozpustíme jedlou sodu v trošce vody a přimícháme citronovou a pomerančovou kůru nakrájenou na drobné kostičky. Promícháme mouku, melasu a perníkové koření, přidáme rozinky namočené v rumu a jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Dobře promícháme. Těsto dáme vychladit asi na tři hodiny.
3. Poté těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinové fólie na asi 1 cm silný plát. Rozkrájíme je na obdélníčky 3 x 7 cm. Rozmícháme melasu s trochou vody a kousky jí potřeme, ozdobíme mandlemi a pečeme v elektrické troubě při 190°C asi 15 minut.

tradice perníčků printen Printen, světově proslulé perníčky s pronikavou vůní koření jsou typickým, nejen vánočním, suvenýrem z Cách. Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ (tisknout). V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Perníčky bývají posypané mandlemi i ořechy, polévané čokoládou, jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. Během cášských vánočních trhů leží na tácku kousky na ochutnání v každém obchodě. TIP: Vydejte se za vůní perníčků na adventní trhy v Cáchách Jedny z nejmalebnějších trhů v Německu se v historickém centru Cách konají od 19. listopadu do 23. prosince. Například z Prahy se tam dostanete pohodlně nejen autem, ale také vlakem, autobusem nebo letadlem. Například nízkonákladová letecká společnost Germanwings létá denně do Kolína nad Rýnem, který je od Cách vzdálen 65 km. Mezi oběma městy funguje rychlé a pohodlné vlakové spojení.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...