Ořechový říjen: recepty na slaná i sladká jídla s „lískáči“ i „vlašáky“

  1:02
Sezona oříšků právě začala. Dozrály vlašáky i lískové ořechy, ale nemusíte se držet jen klasicky českých plodů. Výborná jsou i třeba pekanová či makadamová jádra.
Čokoládový koláč s mandlemi.

Čokoládový koláč s mandlemi. | foto: Isifa

Treska s lískooříškovou krustou

Treska s lískooříškovou krustou.Příprava: 10 minut + pečení 10 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* 50 g lískových oříšků
* čerstvá pažitka
* snítka kopru
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 50 g másla

1. Tresku omyjeme a osušíme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Menší pekáč nebo plech vyložíme pečicím papírem.
2. Lískové ořechy nahrubo pokrájíme. Pažitku a kopr najemno nasekáme.
3. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm na kolečka nakrájenou cibuli, trvá to asi 2–3 minuty.
4. Orestovanou cibuli promícháme s většinou nasekaných bylinek a s oříšky.
5. Porce tresky na plechu posypeme směsí oříšků, cibule a bylinek, na každou porci dáme část másla a zapečeme asi 8–10 minut. Před podáváním posypeme zbylými čerstvými bylinkami.

Bramborový krém s pestem z vlašských ořechů

Bramborový krém s pestem z vlašských ořechů.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 l kuřecího vývaru
* 1/2 hrnku vlašských ořechů
* 1/2 hrnku šalvějových lístků
* 1/2 hrnku petrželových listů
* 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
* sůl
* pepř
* 1/2 hrnku olivového oleje

1. Brambory omyjeme a oloupeme, nakrájíme na dvoucentimetrové kostky, oloupanou cibuli nasekáme na kostičky, česnek na plátky.
2. V hrnci rozehřejeme olej a dozlatova na něm opečeme cibuli, přimícháme česnek, přisypeme brambory a přelijeme vývarem.
3. Brambory pomalu vaříme do změknutí asi 30–40 minut.
4. Na pánvi nasucho opečeme vlašské ořechy. Ořechy rozmixujeme se šalvějí, petrželí, přisypeme parmazán, sůl a pepř a za stálého mixování přilijeme olivový olej.
5. Hotovou polévku rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem a podáváme na talířích ozdobené pestem z vlašských ořechů.

Čokoládový koláč s mandlemi

Čokoládový koláč s mandlemi.Příprava: 80 minut + pečení 30–35 minut

Na 1 formu

* 280 g hladké mouky
* 160 g másla
* 160 g moučkového cukru
* 2 vejce
* 250 ml smetany ke šlehání
* 100 ml plnotučného mléka
* 200 g hořké čokolády
* 5 cl rumu
* 1 vejce
* 100 g loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z mouky, másla, 120 g cukru a vajec zpracujeme křehké těsto, které necháme hodinu vychladit.
2. Koláčovou formu vyložíme těstem a zapečeme 15 minut.
3. V hrnci zahřejeme smetanu s mlékem a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu, přimícháme zbylý cukr, rum, směs stáhneme z plotny a přišleháme do ní vejce.
4. Do předpečeného korpusu nalijeme čokoládovou náplň a pečeme dalších 10 minut. Poté čokoládovou vrstvu poklademe mandlemi a zapečeme dalších 5–7 minut.

Cookies s arašídy a rozinkami

Cookies s arašídy a rozinkami.Příprava: 20 minut + pečení 30– 40 minut

Na asi 36 sušenek

* 180 g změklého másla
* 1 hrnek hnědého cukru
* 2 malá vejce
* 50 ml mléka
* 2 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky skořice
* špetka soli
* 1/2 hrnku nesolených arašídů
* 1/2 hrnku rozinek

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a mlékem, přimícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
3. Do těsta přimícháme arašídy a rozinky.
4. Na plech lžící naneseme kopečky těsta ve vzdálenosti 4–5 cm, placičky by se jinak slepily dohromady. Dávka těsta vydá asi na tři plechy po 12 placičkách.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatohněda asi 10–12 minut, podle velikosti kopečků těsta.

Těstoviny s omáčkou z makadamových ořechů

Těstoviny s omáčkou z makadamových ořechů.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky anglické slaniny
* 150 g makadamových ořechů
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 jarní cibulka
* 100 ml suchého bílého vína
* 200 ml smetany
* 1 lžíce nasekané petržele
* 400 g těstovin
* sůl

1. Plátky slaniny nakrájíme na proužky. Polovinu makadamových ořechů nahrubo nasekáme, druhou polovinu nastrouháme.
2. Na pánvi necháme nasucho restovat slaninu, přimícháme nahrubo nasekané ořechy a společně orestujeme, dokud nejsou ořechy opečené dozlatova a slanina křupavá. Pak směs odložíme do misky na papírový ubrousek.
3. Jarní cibulku a česnek nasekáme a opečeme na pánvi na másle a oleji. Zalijeme vínem a necháme povařit, dokud se část tekutiny neodpaří, přimícháme nastrouhané ořechy, smetanu a petržel a společně prohřejeme asi dvě minuty. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
4. Smetanovou omáčku přelijeme přes hotové těstoviny, a promícháme se slaninou a orestovanými ořechy.

Mražený parfait s vlašskými ořechy

Mražený parfait s vlašskými ořechy.Příprava: 60 minut + mražení 5 hodin

Na 1 formu

* 100 g cukru krupice
* 150 g vlašských ořechů
* olej
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml mléka
* 1 plátek želatiny
* 4 žloutky
* 70 g moučkového cukru
* 3 lžíce medu

1. Na pánvi necháme rozpustit cukr, přisypeme nakrájené vlašské ořechy a necháme cukr s ořechy zkaramelizovat. Směs přelijeme na naolejovaný plech a necháme vychladnout.
2. Vychladlý karamel s ořechy nalámeme a nasekáme.
Smetanu našleháme, necháme vychladit. Mléko ohřejeme, želatinu namočíme do studené vody.
3. V kovové míse prošleháme žloutky s moučkovým cukrem a medem, pomalu přiléváme teplé mléko a prošleháváme. Mísu přesuneme nad hrnec s horkou vodou a pokračujeme ve šlehání, dokud nemá směs krémovou konzistenci. Přimícháme želatinu a prošleháváme, dokud směs nezchladne.
4. Vmícháme šlehačku a část karamelu s ořechy. Necháme zamrazit po dobu pěti hodin v silikonové formě.
Podáváme ozdobené zbylým nasekaným karamelem.

Krůtí rolády s náplní z pekanových ořechů, fíků a šunky

Krůtí rolády s náplní z pekanových ořechů, fíků a šunky.Příprava: 30 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké plátky krůtího masa
* sůl
* pepř
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 plátky šunky
* 100 g pekanových ořechů
* 2 sušené fíky
* 2 lžíce olivového oleje
* čerstvý rozmarýn

1. Krůtí maso omyjeme, osušíme a naklepeme. Plátky osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme, šunku nakrájíme na proužky, ořechy a fíky nakrájíme na malé kousky.
3. Na oleji orestujeme cibuli a nasekaný česnek, přidáme šunku, ořechy a fíky a společně prohřejeme.
4. Směs rozdělíme na krůtí plátky, pevně zavineme, spíchneme párátkem nebo převážeme nití.
5. Rolády vložíme do pekáčku, osolíme opepříme, posypeme rozmarýnem a podlijeme vodou. Pečeme asi 40 minut, během pečení přeléváme výpekem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....