Ochutnejte zelí a kapustu s masem a přijdete jim na chuť

  1:43
Jestli jste ještě nepřišli zeleným listům na chuť, vyzkoušejte je v kombinaci s masem... a možná podlehnete.

Zelné závitky. | foto: Isifa

Quiche s kapustou a slaninou

Quiche s kapustou a slaninou.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 250 g kapustových listů
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* 1 balení listového těsta
* 4 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g zakysané smetany
* 150 g strouhaného sýra
* 150 g šunky
* 1 malé kyselé jablko
* čerstvá petržel

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kapustové listy nasekáme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme slaninu, vsypeme kapustu, cibuli a česnek a opékáme 3-4 minuty, dokud kapusta nezvadne.
3. Listové těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem nebo vyloženou pečicím papírem.
4. Vejce prošleháme se solí a pepřem, promícháme se smetanou a nastrouhaným sýrem.
5. Quiche naplníme kapustou, natrhanou šunkou, přelijeme vaječnou směsí, ozdobíme měsíčky vykrájeného omytého jablka a zapečeme 30-35 minut. Hotový quiche podáváme posypaný nasekanou čerstvou petrželkou.

Zelné závitky

Zelné závitky.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g vepřového masa
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek zeleninové směsi: mrkev, hrášek, fazolky, kukuřice i mražené
* 200 g podušené rýže
*8 větších zelných listů
* sůl
* pepř
* 250 ml zeleninového vývaru

1. Nadrobno pokrájené vepřové maso orestujeme na oleji, přisypeme zeleninu a společně podusíme doměkka. Takto upravenou směs smícháme s rýží, dochutíme solí a pepřem.
2. Zelné listy povaříme pět minut ve vroucí osolené vodě. Silné stonky seřízneme nebo jemně naklepeme paličkou.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na rozprostřené zelné listy rozdělíme nádivku, smotáme je do závitků a převážeme nití.
4. Závitky naskládáme do vymazaného pekáčku nebo hrnce, potřeme olejem, podlijeme vývarem a asi 20 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.

Zelná polévka

Zelná polévka.Příprava: 30 minut + vařeni 40 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 menší hlávky zelí
* sůl
* 1 lžička másla
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 500 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce hrubé mouky
* 1 malá plechovka červených fazolí
* 200 g anglické slaniny
* čerstvá petržel

1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme lžíci másla a zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu.
3. K měkkému zelí přilijeme mléko rozšlehané s moukou. Polévku provaříme, promícháme se slitými fazolemi, dochutíme solí a pepřem.
4. Na pánvi orestujeme na sucho nakrájenou anglickou slaninu.
5. Do polévkové misky dáme uvařené brambory, přelijeme polévkou a ozdobíme orestovanou slaninou a nasekanou petrželí.

Segedinský guláš

Segedinský guláš.Příprava: 25 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové plece
* hladká mouka
* 1 větší cibule
* 400 g kysaného zelí
* 50 g sádla
* kmín
* 1 lžička sladké papriky
* 4 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* sůl
* pepř
* 250 ml vývaru
* 250 ml zakysané smetany
* cukr

1. Maso omyjeme, pokrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme, pokrájíme, šťávu z něj uchováme.
2. V hrnci na části sádla opečeme dozlatova cibuli s kmínem, poprášíme paprikou, promícháme a stáhneme z plotny, aby paprika nezhořkla.
3. Vepřové kostky orestujeme ze všech stran na rozpáleném sádle, přisypeme je k cibulce s paprikou, přidáme sůl, pepř, celý pepř, bobkový list, podlijeme částí vývaru a podusíme asi čtvrthodiny.
4. Maso promícháme, podlijeme a znovu dusíme. Po půlhodině přidáme k masu pokrájené zelí a dusíme společně do měkka.
5. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem, případně lákem ze zelí nebo cukrem a krátce provaříme.

Telecí karbanátky se zelným salátem

Telecí karbanátky se zelným salátem.Příprava: 20 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hlávkového zelí
* 2 hrušky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce světlých rozinek
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 800 g mleté telecí plece
* 2 vejce
* petržel
* strouhanka
* olej

1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a zakapeme v misce citronovou šťávou. Rozinky krátce spaříme horkou vodou.
2. Zelí promícháme s hruškami, rozinkami a dresinkem z prošlehaného octa, cukru, oleje, soli a pepře a tří lžic vody. Směs necháme vychladit.
3. Housku nakrájíme na plátky a zalijeme v misce ohřátým mlékem, necháme chvíli nasáknout a vymačkáme.
4. V míse promícháme mleté telecí maso s vymačkanou houskou, vejci, solí, pepřem a nasekanou petrželkou, případně trochou strouhanky.
5. Z mletého masa vytvarujeme karbanátky a opékáme je pomalu na oleji po obou stranách dozlatova.

Zelené hlávky

- Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, např. C, sk. B, E, D, vápníku, draslíku, a to hlavně v syrovém stavu. Víte, že růžičková kapusta má téměř 3x více vitaminu C než citrony? Při tepelné úpravě zeleniny se vitaminy ztrácejí, proto by měla být co nejkratší.
- Už naši předkové říkali: Brambory a zelé, živobytí celé. Především kysané zelí jim zajišťovalo přísun vitaminů v zimě.
- Obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a váže na sebe cholesterol.
- Je to tuzemská zelenina, lékaři ji doporučují jako pro nás nejvhodnější. Pokud berete ohledy na životní prostředí, kapusta a zelí do obchodů necestují přes půl zeměkoule.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...